سابقه و هدف: در سالهای اخیر مطالعات زیست فناوری روی جانوران دریایی به خصوص بیمهرگان به طور قابل توجهی افزایش یافته و منجر به شناسایی مواد زیست فعال متعددی شده است. در این میان خیار دریایی از جمله خارپوستانی بابدن بسیار عضلانی است که با 70 درصد کلاژن، یک منبع غنی از پروتئین محسوب میشود. بر اساس تحقیقات انجام شده روی خواص زیست فعالی ترکیبات استخراج شده از خیار دریایی اثبات شده که خواص سیتوتوکسیک، آنتی اکسیدان، ضد توموری و ضد انعقادی می توانند داشته باشند.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی به منظور بررسی خاصیت ضد انعقادی، پروتئین هیدرولیز شده عضله خیار دریایی با روش هیدرولیز آنزیمی به دست آمد و فعالیت ضدانعقادی با روش سنجش ضدانعقادی زمان ترومبوپلاستین نسبی فعال شده (APTT) در دو غلظت 130و 90 میکروگرم بر میلیلیتر و زمان پروترومبین (PT) در چهار غلظت 900، 670، 440 و220 میکروگرم بر میلیلیتر روی پلاسمای خون انسان انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که مقدار پروتئین هیدرولیز شده 8/55 میلی گرم از هرگرم بافتتر میباشد. نتایج سنجش خاصیت ضد انعقادی نیز نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده عضله خیار دریایی دارای خاصیت ضد انعقادی روی پلاسمای انسان بوده و قادر به طولانی تر کردن زمان انعقاد می باشد.
استنتاج: میتوان گفت علاوه بر ترکیبات غیرپروتئینی ضد انعقادی موجود در خیار دریایی، پپتیدهای حاصل از هیدرولیز پروتئینهای عضله خیار دریایی نیز دارای خواص ضد انعقادی شبه گلیکوزآمینوگلیکانهایی مثل هپارین میباشند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |