دوره 20، شماره 1 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 1) 1389 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 92-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pagheh A S, Fakhar M, Mesgarian F, Gholami S, Badiee F. Detection and Identification of Causative Agent of Cutaneous Leishmaniasis Using Specific PCR. J Mazandaran Univ Med Sci 2011; 20 (1) :85-92
پقه عبدالستار، فخار مهدی، مسگریان فاطمه، غلامی شیرزاد، بدیعی فرهاد. شناسایی و تعیین گونه عامل لیشمانیوز پوستی با استفاده از روش PCR اختصاصی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1389; 20 (1) :85-92

چکیده:   (20419 مشاهده)
سابقه و هدف: استان گلستان یکی از کانون‌های آندمیک لیشمانیوز پوستی محسوب می‌شود. هدف از این مطالعه ارزیابی روش PCR (واکنش زنجیره ای پلیمراز) اختصاصی بر روی اسلایدهای رنگ‌آمیزی شده بیماران به منظور تشخیص بیماری و شناسایی گونه‌های مختلف انگل لیشمانیا در بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه مرکز بهداشت شهرستان گنبد کاووس بود. مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی در سال 1389‌ صورت گرفت. تشخیص بیماری با تهیه اسمیر مستقیم از ضایعات پوستی و رنگ‌آمیزی گیمسا بود و در صورت منفی شدن آن، از روش PCR اختصاصی بر روی DNA کینتوپلاست (kDNA) استخراج شده از اسمیرهای مستقیم به منظور تعیین جنس و گونه انگل لیشمانیا استفاده شد. اطلاعات به‌دست آمده ثبت و توسط نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته ها: در این مطالعه303 بیمار مشکوک به لیشمانیوز پوستی مورد بررسی قرار گرفتند که نتیجه آزمایش مستقیم 238 نفر (5/78 درصد) مثبت شد. همچنین با انجام روش PCR، بر روی 65 گسترش مستقیم فاقد جسم لیشمن، در تعداد 34 مورد (3/52 درصد)، DNA کینتوپلاست انگل لیشمانیا شناسایی شد. همچنین با استفاده از پرایمرهای اختصاصی گونه، انگل لیشمانیا در تمامی بیماران لیشمانیا ماژور بود. استنتاج: از آن‌جایی‌که در بسیاری از موارد اسمیر مستقیم، منفی گزارش می‌شود و این روش از حساسیت پایینی برخوردار است و از سوی دیگر PCR دارای حساسیت بالایی است، لذا پیشنهاد می‌شود در صورت مشکوک بودن به بیماری به‌ویژه در مناطق آندمیک، به منظور تشخیص دقیق‌تر و یا رد آن، لزوماً از روش PCR استفاده گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: انگل شناسي