سابقه و هدف: رودخانه کرج بزرگترین بومسازگان آبی استان البرز بوده که در معرض انواع آلایندههای دارویی قرار دارد. با توجه به اثرات سوء این آلایندهها بر آبهای سطحی، جاندارن و حتی انسان، در پژوهش حاضر میزان پر مصرفترین داروهای آنتیبیوتیکی در طول رودخانه کرج، تصفیهخانههای فاضلاب و پساب ناشی از آنها در 20 ایستگاه مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: پس از نمونهبرداری، آمادهسازی و فیلتراسیون نمونهها، غلظت آلایندههای دارویی با کمک دستگاه HPLC و بکارگیری فاز متحرک هر دارو، اندازهگیری گردید.
یافتهها: در آب رودخانه کرج میانگین غلظت داروهای آموکسیسیلین305/2، اریترومایسین229/2، جنتامایسین 231/2 و سفالکسین 325/2، در تصفیهخانهها غلظت آموکسیسیلین240/7، اریترومایسین301/7، جنتامایسین390/7 و سفالکسین 799/6 و در پساب ناشی از تصفیهخانهها غلظت آموکسیسیلین289/5، اریترومایسین362/5، جنتامایسین344/5 و سفالکسین 608/4 میکروگرم بر لیتر بدست آمد.
استنتاج: از آنجا که همبستگی مثبت و معناداری میان غلظت این آلایندهها در نمونههای آب، فاضلاب و پساب مربوطه بدست آمد، بنظر میرسد عمدهترین دلایل ورود این آلایندهها، تخلیه باقیماندههای دارویی از طریق ادرار و مدفوع به شبکههای فاضلاب، سپتیکتانکها و ورود فاضلابهای تصفیه نشده از مراکز آبزیپروری در طول رودخانه کرج باشد. همچنین عدم کارایی تصفیهخانهها در کنترل و کاهش این آلایندهها، از علل اصلی ورود آنتیبیوتیکهای مورد بررسی در محیط بوده که ضرورت کنترل آنها را مطرح میسازد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |