دوره 26، شماره 146 - ( اسفند 1395 )                   جلد 26 شماره 146 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Raisi A, Farjanikish G, Abbasi M, Pirzadeh A, Kord A, Ghalandari F. Repairing Effect of Latex and Hydro-alcoholic Extract of Calotropis procera on Wound Healing in Rat. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 26 (146) :1-8
رئیسی عباس، فرجانی کیش قاسم، عباسی محسن، پیرزاده عباس، کرد عارف، قلندری فاطمه. اثر التیام بخشی شیره و عصاره هیدروالکلی استبرق (Calotropis procera) بر ترمیم زخم پوستی موش صحرایی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (146) :1-8

سابقه و هدف: درمان صحیح ومراقبت از زخم و هم‌چنین جلوگیری از عفونی شدن آن جهت افزایش سرعت بهبودی، همواره مد نظر انسان بوده و روش‌های مختلف برای رسیدن به این هدف به کار گرفته شده است. استبرق،گیاهی است که خواص ضد التهابی وضد میکروبی زیادی برای آن گزارش شده است.هدف ازانجام این مطالعه بررسی تأثیر شیره و عصاره هیدروالکلی استبرق بر ترمیم زخم پوستی درمدل رت بود.

مواد و روش‌ها: 45 سر موش صحرایی نر به وزن 250-200 گرم به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند. بیهوشی با زایلازین و کتامین به صورت داخل صفاقی انجام شد. سپس موهای پشت حیوان تراشیده شد و پس از ضد عفونی شدن با بتادین و گاز استریل، در مجاورت مهره‌های گردنی یک برش تمام ضخامت دایره‌ای شکل به قطر 6 میلی متر ایجاد شد. در گروه‌های آزمایش شیره و عصاره الکلی گیاه به صورت موضعی بر روی زخم استفاده شد در حالی که در گروه کنترل از نرمال سالین استفاده شد. در گروه سوم نرمال سالین به مدت 5 روز، روزانه یک‌بار روی زخم ریخته شد.

یافته‌ها: در روزهای 4، 7، 14 و 21، پس از سنجش میزان انقباض زخم، نمونه‌هایی از پوست دوحیوان در هر گروه برای آزمایش‌های هیستوپاتولوژی اخذگردید. مقاطع با ضخامت 5 میکرونی تهیه و پس از رنگ‌آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین با میکروسکوپ نوری بررسی شدند. دراین مطالعه میزان انقباض زخم درتمام روزها درگروه‌های تیمار از گروه کنترل بیش‌تر بود. هم‌چنین در آزمایش هیستوپاتولوژی، شاخص‌های ترمیم زخم درتمام روزها درگروه‌های تیمار بهتر بودند ولی بین گروه‌های تیمار اختلاف معنی‌داری وجود نداشت.

استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که شیره و عصاره گیاه استبرق موجب تسریع در روند بهبود زخم می‌شود و مدت زمان لازم برای بهبودی کامل زخم را کاهش می‌دهد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |