دوره 26، شماره 146 - ( اسفند 1395 )                   جلد 26 شماره 146 صفحات 147-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amin M M, Kalteh T, Rezaei M, Mengelizadeh N, Salehi P, Fatehizadeh A. Bioremediation of contaminated soil with Phenanthrene and Anthracene using poultry manure as co-substrate. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 26 (146) :139-147
امین محمد مهدی، کلته طیبه، رضایی محسن، منگلی زاده نظام الدین، صالحی پگاه، فاتحی زاده علی. احیای بیولوژیکی خاک های آلوده به فنانترن و آنتراسن با استفاده از کود مرغی به عنوان کمک سوبستره. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (146) :139-147

سابقه و هدف: هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه‌ای (PAHs) یک گروه از آلاینده‌های محیطی در خاک و رسوبات هستند که به دلیل سمیت، اثرات موتاژن و کارسینوژن باعث نگرانی شده‌اند. هدف از این مطالعه بررسی تعیین استفاده از کود مرغی به عنوان یک کمک سوبستره برای افزایش احیای بیولوژیکی فنانترن و آنتراسین در خاک آلوده شده می‌باشد.

مواد و روش‌ها: ابتدا نمونه خاک یکنواخت شده و با استفاده از الک دارای منافذ mm2 غربال شده و به 9 ظرف پایلوت آلومینیومی اضافه گردید. سپس فنانترن و آنتراسن در داخل ظروف حاوی خاک مخلوط و در نهایت قارچ ریسه سفید نیز به خاک اضافه گردید. آزمایش‌ها در دو حالت با افزایش و بدون افزودن کودمرغی انجام شد. در همه پایلوت‌ها، طی احیای بیولوژیکی، برای تنظیم رطوبت (20-15 درصد)، آب به خاک اضافه شده و دوره انکوباسیون تا 45 روز ادامه یافت.

یافته‌ها: نتایج حاصل از احیای بیولوژیکی کاهش 65/92 درصد و 62/95 درصد (پایلوت‌های بدون کمک سوبستره)، 07/96 درصد و 91/95 درصد (پایلوت‌های حاوی کمک سوبستره) در غلظت mg/kg 5/12 را نشان داد. همچنین داده‌های آزمایش نشان داد که میزان حذف PAHs به دلیل افزایش زمان انکوباسیون افزایش می‌یابد. علاوه بر این، نتایج تغییرات غلظت COD نشان داد که حداکثر میزان حذف COD در نمونه حاوی کمک سوبستره اتفاق می‌افتد.

استنتاج: بر اساس یافته‌های این مطالعه کاربرد کود مرغی به عنوان یک سوبستره می تواند حذف آنتراسین و فنانترن را از خاک های آلوده را بهبود دهد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |