دوره 26، شماره 146 - ( اسفند 1395 )                   جلد 26 شماره 146 صفحات 205-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mansouri B, Maleki A, Davari B, Azadi N, Pordel M A. Food Risk Assessment of Heavy Metals in Consumption of Common Carp in Zarivar Wetland. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 26 (146) :201-205
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9653-fa.html
منصوری برهان، ملکی افشین، داوری بهروز، آزادی نمامعلی، پردل محمد امین. ارزیابی ریسک غذایی فلزات سنگین ناشی از مصرف ماهی کپور معمولی تالاب زریوار. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (146) :201-205

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9653-fa.html


چکیده:   (6390 مشاهده)

سابقه و هدف: هرچند که ماهی به وسیله انسان به عنوان منبع پروتئینی مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما تجمع زیستی فلزات سنگین در ماهی می‌تواند خطرات جدی برای سلامت به همراه داشته باشد. هدف از این پژوهش بررسی فلزات سنگین در بافت‌های ماهیچه و کبد ماهی کپور معمولی در تالاب زریوار استان کردستان می‌باشد.

مواد و روش‌ها: دراین مطالعه توصیفی- مقطعی ماهیان کپور در سال 1394 از تالاب زریوار صید شدند و غلظت فلزات سنگین در بافت های کبد و ماهیچه با استفاده از دستگاه ICP قرائت گردید.

یافته‌ها: یافته های پژوهش حاضر نشان داد که فلزات آهن و سرب در بافت کبد بالاترین غلظت و فلزات روی و کادمیوم در بافت ماهیچه پایین‌ترین غلظت فلزات را داشته اند. سطوح فلزات سنگین در اندام کبد بالاتر از بافت ماهیچه ماهی کپور بود. علاوه بر این، شاخص ریسک بهداشتی برای یک فرد بزرگسال با میانگین وزن بدن 5/71 کیلوگرم براساس غلظت فلزات (به استثناء کروم) کم‌تر از یک به دست آمد.

استنتاج: نتایج این پژوهش نشان داد که سطح فلزات سنگین در بافت خوراکی ماهی کپور نسبت به استانداردهای بین‌المللی پایین بود، اما با توجه به خاصیت تجمع زیستی و سمیت فلزات سنگین، پایش دوره ایی فلزات سنگین نیاز می‌باشد.

متن کامل [PDF 418 kb]   (1851 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb