دوره 27، شماره 155 - ( آذر 1396 )                   جلد 27 شماره 155 صفحات 93-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abedi G, Marvi A, Soltani Kentaie S A, Abedini E, Asadi Aliabadi M, Safizadehe Chamokhtari K et al . SWOT Analysis of Implementation of Urban Family Physician Plan from the Perspective of Beneficiaries: A Qualitative Study. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (155) :79-93
عابدی قاسم، مروی ابوالفضل، سلطانی کنتایی امیر، عابدینی احسان، اسدی علی آبادی مهران، صفی زاده چم مختاری خدیجه و همکاران.. تحلیلی بر استقرار برنامه پزشک خانواده شهری با رویکرد SWOT از منظر ذینفعان: یک مطالعه کیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (155) :79-93

سابقه و هدف: برنامه‌ی پزشک خانواده شهری از سال 1391 در دو استان منتخب فارس و مازندران بهصورت پایلوت اجرا شد. از نگاه کارشناسان، اجرای آن مناسبترین استراتژی جهت تشکیل نظام ارجاع و افزایش دسترسی مردم به خدمات بهداشتی است. این مطالعه با هدف تحلیلی بر استقرار برنامه پزشک خانواده شهری با رویکرد SWOT از منظر ذینفعان انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش بهصورت کیفی با روش مصاحبهی عمیق و نیمه ساختارمند در سال 1395 صورت گرفت. نمونهی آماری شامل 9 نفر از اعضاء هیئت علمی، پزشکان خانواده، مدیران ارشد و کارشناسان سلامت مطلع از برنامهی پزشک خانواده بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. مصاحبهها پس از انجام بر روی کاغذ پیادهسازی و دادهها به روش چارچوبی تحلیل شدند.
یافتهها: نقاط قوت طرح شامل فراهمی خدمات سلامت، دسترسی آسان به خدمات سلامت، سطح‌بندی خدمات و کاهش هزینه‌های غیرضروری، نقاط ضعف شامل مدیریت‌ و ‌برنامهریزی، منابع انسانی، منابع فیزیکی، فرایند ارائه خدمات، نظام ارجاع، پرونده الکترونیک سلامت، مکانیسم پرداخت، سازمانهای خریدار خدمت، هماهنگی درونبخشی، نظام کنترل و ارزشیابی شناسایی شدند. فرصت-ها شامل حمایت‌های مسئولین، پشتوانه قانونی، نیروی انسانی آموزشدیده و در دسترس، ظرفیت بخش خصوصی در کنار بخش دولتی و تهدیدها شامل همگامنبودن بخش خصوصی و دولتی، بازار سلامت و نیازهای جامعه بودند.
استنتاج: مطالعهی حاضر نشان داد که طرح پزشک خانواده شهری از چه نقاط قوت و ضعفی برخوردار بوده و با چه فرصتها و تهدیدهایی رو به رو است. لذا ارائه راهکارها و مداخلات موثر جهت رفع نقاط ضعف و تهدیدهای پیشروی برنامه با بهرهگیری هرچه بیش تر از نقاط قوت و فرصتهای موجود، قبل از توسعه برنامه به سراسر کشور به عنوان یکی از اهداف نظام سلامت، ضروری مینماید.