دوره 27، شماره 151 - ( مرداد 1396 )                   جلد 27 شماره 151 صفحات 61-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babamahmoodi F, Kamalabadi Farahani S, Ramezani D, Ahangar N. Evaluation of Drug-induced Liver Injury and its Relationship with NAT2 Gene Polymorphisms in Tuberculosis Patients . J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (151) :52-61
بابامحمودی فرهنگ، کمال آبادی فراهانی سمانه، رمضانی داریوش، اله آهنگر نعمت. ارزیابی آسیب کبدی ناشی از مصرف دارو و ارتباط آن با پلی مرفیسم های ژن NAT2 در بیماران مبتلا به سل . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (151) :52-61

سابقه و هدف: هدف از انجام تحقیق حاضر، برای نخستینبار در استان مازندران، تعیین ژنوتیپ و فنوتیپ آنزیم N- استیل ترانسفراز-2 در افراد مبتلا به سل استان مازندران و ارزیابی رابطه بین فنوتیپهای استیله کننده و آسیب کبدی ناشی مصرف از داروهای ضد سل میباشد.
مواد و روشها: 65 بیمار غیر خویشاوند (47 مرد و 18 زن) مبتلا به سل در این مطالعه وارد شدند. در بررسی تعیین اللهای NAT2 از روش PCR-RFLP  استفاده شد. همچنین بیماران مبتلا به سل در طی درمان با داروهای ضد سل از نظر بروز آسیب کبدی بررسی شده و ارتباط بین فنوتیپهای NAT2 و داروهای ضدسل القا کننده آسیب کبدی ارزیابی شد.
یافتهها: توالی فنوتیپ استیلهکننده آهسته، متوسط و سریع در بیماران مبتلا به سل به ترتیب 34، 60 و 6 درصد بهدست آمد. آسیب کبدی در 64/13 درصد استیله کنندههای آهسته و 56/2 درصد استیله کنندههای متوسط دیده شد و بهطور قابل ملاحظهای در هیچیک از افراد دارای فنوتیپ استیلهکننده سریع دیده نشد. بر اساس آزمون کای مربع، تفاوت آماری معنیداری بین افراد دارای فنوتیپهای مختلف از نظر ابتلا به آسیب کبدی مشاهده نشد (1086/0=P).
استنتاج: به‌طورکلی، نتایج حاصل از این مطالعه در بیماران مبتلا به سل، می‌تواند در تنظیم دوزاژ داروها، کاهش عوارض جانبی داروهای ضدسل به خصوص آسیب کبدی و در نهایت بهبودی و کامل شدن روند درمان در این بیماری مثمرثمر واقع شود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی