دوره 28، شماره 170 - ( اسفند 1397 )                   جلد 28 شماره 170 صفحات 106-94 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi H, Avandi M, Akhlaghi M. The Effect of Eight Weeks of Resistance Training and Ginger Supplementation on Superoxide Dismutase in Patients with Type 2 Diabetes . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 28 (170) :94-106
محمدی حمزه، آوندی محسن، اخلاقی معصومه. تأثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و مکمل زنجبیل بر سوپراکسید دیسموتاز (سرمی) بیماران دیابت نوع 2. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (170) :94-106

سابقه و هدف: اختلالات متابولیکی یکی از عوامل خطر ساز سلامتی در دنیا است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و مصرف مکمل زنجبیل بر سوپراکسید دیسموتاز بیماران دیابت نوع 2 شهرستان شیراز انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعهی کارآزمایی نیمه تجربی دوسویه‌کور، 44 بیمار دیابت نوع دو، (میانگین قد 20/7±92/169 سانتی ‌متر، وزن 34/6±41/82 کیلو گرم، سن 01/7±49/53 سال و ترکیب بدن 07/2±57/28 درصد) به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب، و با آرایش تصادفی در چهار گروه، زنجبیل، تمرین مقاومتی با مصرف دارونما، تمرین مقاومتی با زنجبیل و دارونما قرار گرفتند. آزمودنیهای گروه زنجبیل روزانه یک گرم زنجبیل به مدت 8 هفته دریافت کردند. آزمودنی‌های گروه‌های تمرین هم یک پروتکل تمرین مقاومتی پیشرونده شامل هشت هفته (سه جلسه در هفته) با شدت 80-65 درصد 1RM، اجرا نمودند. قبل و 48 ساعت بعد از هشت هفته تمرین، نمونه‌های خونی از ورید پیش آرنجی جمع‌آوری شد. غلظت شاخص سوپراکسید دیسموتاز به روش الیزا محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل آماری دادهها از طریق آزمون تی وابسته، تحلیل واریانس آنوا یک راهه و آزمون تعقیبی توکی انجام گرفت و سطح معناداری 05/0p≤ در نظر گرفته شد.
یافتهها: شاخص سوپراکسید دیسموتاز پس از هشت هفته تمرین مقاومتی و زنجبیل در همه گروه‌ ها به جزء گروه دارونما افزایش معنی‌داری یافت.
استنتاج: بر اساس نتایج به دست ‌آمده مصرف طولانی‌ مدت مکمل زنجبیل و تمرین مقاومتی، سطوح سرمی سوپراکسید دیسموتاز را افزایش داده است، بنابراین انجام طولانی ‌مدت تمرینات مقاومتی به همراه مکمل زنجبیل می‌تواند عامل مؤثری برای تغییرات مطلوب در شاخص آنتی‌اکسیدانی بیماران دیابت نوع دو باشد.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N20181205041856IRCT

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزشی