دوره 28، شماره 161 - ( خرداد 1397 )                   جلد 28 شماره 161 صفحات 87-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safizadehe Chamokhtari K, Abedi G, Marvi A. Analysis of the Patient Referral System in Urban Family Physician Program, from Stakeholders` Perspective Using SWOT Approach: A Qualitative Study. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (161) :75-87
صفی زاده جم مختاری خدیجه، عابدی قاسم، مروی ابوالفضل. تحلیلی بر نظام ارجاع بیماران در برنامه پزشک خانواده شهری، با رویکرد SWOT از منظر ذینفعان: یک مطالعه کیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (161) :75-87

هدف: بمنظور ارتقاء سلامت و جلوگیری از مراجعه مکرر و غیرضروری به مراکز تخصصی و اتلاف منابع، نظام سطح‌بندی خدمات اجرا شد، که ارتباط بین این سطوح از طریق نظام ارجاع صورت می‌گیرد. هدف این مطالعه، تحلیلی بر نظام ارجاع بیماران در برنامه پزشک خانواده شهری با رویکرد SWOT بود.
مواد و روش ها: این پژوهش کیفی با روش مصاحبه عمیق و نیمه‌ساختاریافته در سال 1395 انجام شد. حجم نمونه شامل 20نفر از کارشناسان خبره، پزشکان خانواده، مدیران اجرایی و کارشناسان شاغل دربخش بیمه و 10نفر از دریافتکنندگان خدمات بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. پس از انجام مصاحبه‌ها، اطلاعات به روش تحلیل ساختار و درون‌مایه تحلیل گردید.
یافتهها: نقاط قوت شامل: کاهش هزینه‌ها، دسترسی عادلانه، ارتقاء سطح سلامتی و ارائه خدمات به صورت سطح‌بندی تکاملی بودند. نقاط ضعف شامل عدم آگاه‌سازی مردم ومسائل مربوط به پزشکان، کیفیت نظارت، مدیریت، مکانیسم پرداخت، پرونده الکترونیک سلامت، سازمان‌های بیمه‌گر و امکانات ناکافی مراکز بهداشتی درمانی بودند. فرصت‌ها شامل: اهمیت سلامت نزد رهبری ومجلس، اشتغال‌زایی، بخش خصوصی، همکاری سازمان‌های بیمه‌گر و سطح سواد بالای گروه هدف (مردم) وتهدیدها شامل: نبودن هماهنگی وهمسویی بین سیاستگذاران، درمان محور بودن نظام سلامت، کم توجهی مردم به مراقبت‌های بهداشتی و رسوخ بخش خصوصی بودند.
استنتاج: نتایج نشان داد اگرچه اجرای صحیح نظام ارجاع سبب ارتقاء سلامت جامعه و کاهش هزینه‌های بهداشتی درمانی می‌شود، اما در شرایط فعلی این سیستم از قواعد خود پیروی نمی‌کند.که با عوامل متعددی در ارتباط است که اهتمام جدی، برنامه‌ریزی صحیح و اقدام به‌موقع مدیران نظام سلامت را بمنظور مرتفع نمودن آنها، طلب می‌کند.