دوره 28، شماره 159 - ( فروردین 1397 )                   جلد 28 شماره 159 صفحات 96-84 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farrokhzadeh H, Jafari N, Sadeghi M, Talesh Alipour M, Amin M M, Abdolahnejad A. Estimation of Spatial Distribution of PM10, Lead, and Radon Concentrations in Sepahanshahr, Iran Using Geographic Information System (GIS) . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (159) :84-96
فرخ زاده حسین، جعفری نگار، صادقی مجتبی، تالش علیپور مریم، امین محمدمهدی، عبداله نژاد علی. تخمین توزیع مکانی غلظت PM10، سرب و رادون در سپاهان شهر اصفهان با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (159) :84-96

سابقه و هدف: آلودگی هوا یکی از موضوعات مهم زیست محیطی است که اثرات آن بر سلامت انسانها در قرن بیستم به اثبات رسیده است. بسیاری از آلایندههای هوا مانند CO، NO2، SO2، O3، ذرات معلق، فلزات سنگین، رادون و غیره میتواند اثر نامطلوبی بر سلامتی انسانها داشته باشد. لذا این مطالعه با هدف پایش غلظت  PM10، سرب و رادون در هوای اطراف سپاهان شهر اصفهان انجام گرفت.
مواد و روشها: این تحقیق در سه ماهه تابستان 1394 انجام گرفت. نمونه برداری با استفاده از فیلترهای فایبرگلاس توسط دستگاه نمونهبردار High volume و آنالیز PM10، سرب و رادون به ترتیب از طریق اختلاف وزن، دستگاه ICP و آشکارساز CR- 39 صورت گرفت. برای درون یابی و توزیع مکانی غلظت برای مقایسه میانگین غلظت آلایندهها در بین ایستگاههای مورد مطالعه آلایندهها از روش IDW سیستم اطلاعات جغرافیای GIS نسخه 10 استفاده گردید. جهت آنالیز داده ها نیز از SPSS نسخه 16 استفاده شد.
یافتهها: میانگین غلظت PM10، سرب و رادون به ترتیب (g/m3µ) 07/33± 07/57، (g/m3µ) 23/0± 41/0 و (Bq/m3) 92/86± 78/466 بود، به طوری که غلظت PM10، سرب و رادون در اکثر ایستگاههای نمونه برداری بالاتر از استاندارد WHO و EPA بود. غلظت PM10 در جنوب شرقی، سرب و رادون نیز در غرب منطقه مورد مطالعه بیشترین مقدار را داشتند.
استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد بالا بودن غلظت ذرات معلق در جنوب شرقی منطقه بیشتر به دلیل مجاورت در محل تلاقی دو اتوبان اصلی و خروجی شهر اصفهان و ساخت و ساز در مرکز تجاری سیتی سنتر بوده ولی بالا بودن غلظت سرب و گاز رادون در غرب منطقه و در ایستگاههای نزدیک به معدن سرب میتواند به دلیل فعالیتهای معدنی و جهت باد غالب اصفهان در تابستان (غربی- شرقی) باشد.

واژه‌های کلیدی: غلظت، PM10، سرب، رادون، معدن سرب باما، GIS
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست