دوره 27، شماره 147 - ( فروردین 1396 )                   جلد 27 شماره 147 صفحات 74-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

Erfani Majd N, Fatemi Tabatabaei R, Jolodar A, Motamen N. Effects of Okra Powder on Histomorphometry and Hormonal Function of the Thyroid Gland and Lipid Profile in HFD/STZ Diabetic Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (147) :62-74
عرفانی مجد نعیم، فاطمی طباطبایی رضا، جلودار عباس، موتمن ناهید. اثرات پودر بامیه (Okra) بر هیستومورفومتری و عملکرد هورمونی غده تیروئید و پروفایل لیپیدی موش‎های صحرایی دیابتی HFD/STZ. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (147) :62-74

سابقه و هدف: گیاه بامیه دارای خواص دارویی متفاوتی است و گزارش‌هایی مبنی بر کاهش عوارض دیابت با مصرف گیاه بامیه وجود دارد. در این پژوهش، اثرات بامیه بر هیستومورفومتری و هیستوشیمیایی غده تیروئید، پروفایل لیپیدی و هورمون‌های T3 و T4 موش صحرایی دیابتی نژاد ویستار مطالعه شد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، 25 سر موش صحرایی نر (g 250-200) به پنج گروه پنج نفری شامل: کنترل (G1)، موش‌های سالم بدون هیچ‌گونه درمان؛ کنترل دریافت‌کننده بامیه (G2)، (mg/kg 200 روزانه و طی چهار هفته)‌؛ دیابتی (G3)، موش‌های دیابتی بدون هیچ‌گونه درمان؛ دیابتی دریافت‌کننده متفورمین (G4)، (mg/kg 200 روزانه و طی چهار هفته) و دیابتی دریافت‌کننده بامیه (G5)، (mg/kg 200 روزانه و طی چهار هفته) تقسیم شدند.

برای ایجاد دیابت، چهار هفته جیره پر‌چرب به موش‌ها خورانده شد و پس از این مدت، داروی استرپتوزوتوسین به ‌میزانmg/kg 35 و به‌صورت درون‌ وریدی تزریق گردید. در پایان آزمایش، نمونه خون حیوانات جهت بررسی HDL-c، LDL-c، کلسترول تام، تری‌گلیسرید و هورمون‌های T3 و T4 گرفته شد. پس از آسان‌کشی، غده تیروئید موش‌ها جدا و در فرمالین بافر 10 درصد تثبیت گردید. درادامه، از مقاطع پارافینی، برش‌های 5 تا µm 6 تهیه شد و رنگ‌آمیزی‌های هماتوکسیلین و ائوزین و آلدهید فوشین صورت گرفت.

یافته‌ها: تعداد و اندازه فولیکول‌های بزرگ غده تیروئید در گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل کاهش یافت و تعداد فولیکول‌های کوچک افزایش معناداری را نشان داد (05/0P<). سطح T3 و T4 سرم نیز در گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل کاهش داشت؛ اما در میزان TGو LDL-c افزایش معناداری مشاهده شد (05/0P<). قابل‌ذکر است که درمان با بامیه و متفورمین سبب بهبود این تغییرات نسبت به گروه دیابتی گردید (05/0P<).

استنتاج: با توجه به نتایج، پودر بامیه به‌طور چشم‌گیری در پیشگیری، کنترل و کاهش عوارض دیابت اثرگذار می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: بامیه، دیابت HFD/STZ، غده تیروئید، لیپید، T3، T4
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: غدد