سابقه و هدف : گرما نوعی انرژی است که در طی فرآیندهای صنعتی در بسیاری از محیطهای کاری تولید میشود و کارگرانی که به نحوی در مواجهه با گرما هستند ممکن است در معرض تنشهای ناشی از آن قرار گیرند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ایجاد اتاقک خنک بر کاهش میانگین دمای تابشی و شاخص تنش گرمایی برای کارگران در مواجهه با گرما در قسمت کوره بود.
مواد و روش ها : برای تعیین میزان تنش گرمایی در محیط کار کوره، میانگین دمای تابشی و شاخص تنش گرمایی در محیط کار تعیین گردید. سپس یک اتاقک خنک مناسب برای محیط طراحی و ساخته شد. برای مطالعه تاثیر اتاقک خنک بر کنترل تنش گرمایی در محیط کار، بطور همزمان میانگین دمای تابشی و شاخص تنش گرمایی در داخل و خارج اتاقک اندازهگیری و مقایسه شد.
یافته ها : میانگین دمای تابشی (◦c 8/43) در موضع کاری کارگران زیاد و شاخص تنش گرمایی (◦c 5/29) بیش از حد آستانه مجاز توصیه شده بود. با استفاده از عایقهای دو جداره یک اتاقک خنک طراحی و ساخته شد. اندازهگیری میانگین گرما در داخل و خارج اتاقک نشان داد که اختلاف معنیداری بین میانگین تنش گرمایی در داخل و خارج اتاقک وجود دارد (◦c 8/22 در برابر ◦c 6/29). همچنین میانگین دمای تابشی بطور معنیداری در داخل اتاقک کمتر از خارج اتاقک بود (◦c 6/28 در برابر ◦c 8/43).
استنتاج : کارگران شاغل در قسمت کوره در معرض تنشهای گرمایی هستند و طراحی اتاقک مناسب یک روش کنترل مهندسی مناسب و قابل انجام برای کاهش تنش گرمایی در محیط کار مورد مطالعه است. این روش میتواند برای کنترل چنین محیطهای کاری که کارگران آنها در معرض تنشهای گرمایی ناشی از گرمای تابشی و جابجایی هستند مورد استفاده قرار گیرد.