سابقه و هدف: با افزایش استفاده از پرتوهای ایکس در تشخیص پزشکی، آگاهی از میزان دوز دریافتی
بیماران و مقایسه آن با سطح استاندارد جهانی ضروری است. هدف از این مطالعه، تخمین دوز ورودی سطح
(ESD :Entrance Surface Dose) و دوز مؤثر (Effective Dose: ED) بیماران در تصویربرداری (قفسه سینه و شکم) با سیستمهای رادیولوژی تشخیصی در شهر همدان بود. در مرحله بعدی، مقادیر اندازهگیریشده با نتایج گزارششده از دیگر شهرهای ایران و استاندارد International Atomic Energy Agency (IAEA) مقایسه گردید.
مواد و روشها: نمونههای مورد مطالعه، از بین بیماران مراکز رادیولوژی شهر همدان انتخاب شدند. سه عدد دوزیمتر ترمولومینسانس TLD برای اندازهگیری دوز هر بیمار استفاده گردید. اندازهگیریها بر روی ده بیمار (برای هر اندام و دستگاه) انجام و اطلاعات بیمار، دستگاه و شرایط تابشدهی ثبت شد. ESD و ED محاسبه و با مقادیر گزارششده از مطالعات دیگر و همچنین مقدار استاندارد IAEA مقایسه گردید.
یافتهها: نتایج ESD نشان داد که تفاوت معناداری بین مدلهای مختلف دستگاههای رادیولوژی وجود ندارد (05/0<P). در این مطالعه میانگین ESD برای قفسه سینه و شکم، بهترتیب 09/0 ± 43/0 و mGy 19/0 ± 51/2 و میانگین ED محاسبهشده برای قفسه سینه و شکم بهترتیب 05/0 و msv 33/0 بود.
استنتاج: مقدار ESD محاسبهشده برای قفسه سینه بالاتر و برای شکم کمتر از سطح IAEA بود. میانگین ED برای هر دو روش تصویربرداری از قفسه سینه و شکم، از سطح استاندارد IAEA پایینتر بود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |