سابقه و هدف: ترکیبات کروم (VI) سرطانزا هستند و در آبهای زیر زمینی بهصورت یونهای منفی کرومات و دیکرومات یافت میشوند. هدف از این مطالعه جذب آنها بهوسیله کربن فعال اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی بنزآلکونیوم کلراید بود.
مواد و روش ها: بر حسب غلظت بحرانی تشکیل میسل (CMC)، سه غلظت از بنزآلکونیوم کلراید شامل نصف، یک برابر و دو برابر غلظت تشکیل میسل برای اصلاح کربن فعال استفاده شد. بارگذاری سورفکتانت روی کربن فعال به روش تماس در زمان 24 ساعت روی همزن انجام شد. کربن های فعال اصلاح شده و معمولی بهعنوان جاذب کروم شش ظرفیتی از محلولهای آبی مورد آزمایش قرار گرفتند. آزمایشات بهصورت ناپیوسته و پیوسته در شرایط محیط خنثی(7 pH=)، اسیدی(4 pH= ) و قلیائی (10 pH=) انجام شد. کروم(VI) به روش اسپکتروفوتومتری اندازهگیری شد.
یافته ها: زمان به تعادل رسیدن جذب کروم برای کربن فعال معمولی 180 دقیقه و برای کربن فعال اصلاح شده 120 دقیقه بدست آمد. بر اساس مدل لانگموئیر حداکثر ظرفیت جذب کروم(VI) برای کربن فعال معمولی 79/1mg/g بود اما در کربن فعال اصلاح شده به 87/8 mg/g افزایش یافت. کربن فعالی که با دو برابر غلظت CMC از سورفکتانت اصلاح شده بود بیشترین کارآئی جذب را در pH برابر 7 و دز جاذب 5 گرم بر لیتر نشان داد. در آزمایشات پیوسته نقطه شکست منحنی کارآئی ستون حاوی کربن فعال اصلاح شده نسبت به کربن معمولی سه برابر بهبود یافت. ایزوترم جذب لانگموئیر و سینتیک شبه درجه دو بهدست آمد.
استنتاج: اصلاح کربن فعال با سورفکتانت کاتیونی موجب حذف کامل کروم (VI) در غلظتهای کمتر از 10 میلیگرم بر لیتر میگردد. از اینرو میتوان از این روش برای افزایش کارآئی جذب این عنصر سمی از آب استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |