چکیده: (11170 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به شیوع بالای سرطان پستان در زنان ایرانی و نیز اختصاصی بودن آزمون ماموگرافی در تشخیص سرطان پستان و همچنین عدم استقبال زنان از ماموگرافی، این مطالعه با هدف تعیین موانع نگرشی انجام غربالگری ماموگرافیک سرطان پستان، در زنان مراجعه کننده به درمانگاههای منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بوده که در آن موانع نگرشی انجام غربالگری ماموگرافیک سرطان پستان، در 900 زن 40 ساله و بالاتر مراجعه کننده به درمانگاههای منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران مورد بررسی قرارگرفته است.
یافتهها: یافتهها نشان میدهد نداشتن نشانههای سرطان پستان، بیشترین علت (9/81 درصد) عدم انجام ماموگرافی غربالگری بود. از دیگر دلایل عدم انجام ماموگرافی، عدم نگرانی در مورد ابتلاء به سرطان پستان (2/73 درصد)، عدم نگرانی در مورد ابتلاء به سرطان پستان به دلیل نداشتن سابقه فامیلی این بیماری (8/71 درصد)، اعتقاد به عدم ضرورت انجام ماموگرافی (3/62 درصد)، بیتوجهی نسبت به وضعیت سلامت خود (4/27 درصد)، اعتقاد به تقدیر (8/24 درصد) و عدم انجام ماموگرافی توسط دوستان و آشنایان (6/17 درصد) بودند. مقایسه میانگین نمرات موانع نگرشی برحسب مشخصات فردی نشان داد که موانع نگرشی انجام ماموگرافی غربالگری بر حسب سن (001/0p<)، وضعیت تأهل (038/0p<)، میزان تحصیلات (007/0p=) و وضعیت اقتصادی (006/0p=) افراد اختلاف معنیداری داشته است. تحلیل آزمون رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین متغیرهای مذکور، سن و وضعیت اقتصادی به ترتیب بیشترین همبستگی را با موانع نگرشی داشتهاند.
استنتاج: با توجه به موانع نگرشی ماموگرافی غربالگری،آموزش و ارتقاء آگاهی زنان در مورد اهمیت کشف زود هنگام بیماریهای پستان توسط برنامههای غربالگری به خصوص غربالگری ماموگرافیک به دلیل اختصاصی بودن آن در تشخیص سرطان پستان ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت