دوره 25، شماره 132 - ( دی 1394 )                   جلد 25 شماره 132 صفحات 146-136 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini G, Teymouri P, Giahi O, Maleki A. Health Risk Assessment of Heavy Metals in Atmospheric PM10 in Kurdistan University of Medical Sciences Campus. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (132) :136-146
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-6759-fa.html
حسینی گیلاس، تیموری پری، گیاهی امید، ملکی افشین. ارزیابی ریسک بهداشتی ناشی از فلزات سنگین موجود در ذرات معلق در هوای محوطه دانشگاه علوم پزشکی کردستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (132) :136-146

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-6759-fa.html


چکیده:   (9070 مشاهده)

سابقه و هدف: رویدادهای گرد و غبار طی سال‌های اخیر مناطق زیادی از کشور ایران از جمله استان کردستان را تحت تاثیر قرار داده است. همراه با گرد و غبارها، آلاینده‌های مختلفی از جمله فلزات سنگین انتقال خواهند یافت و لذا می‌توانند یک خطر بالقوه برای سلامت انسان باشند. بنابراین، هدف از این مطالعه تعیین غلظت فلزات سنگین در ذرات معلق در اتمسفر شهر سنندج و ارزیابی ریسک بهداشتی این فلزات بر سلامتی کارمندان و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان است.

مواد و روش‌ها: محل نمونه‌برداری دانشگاه علوم پزشکی کردستان بود و نمونه‌ها به‌طور معمول هر شش روز یک بار و هم‌چنین در روزهای گرد و غباری با استفاده از دستگاه نمونه‌بردار هوا (Omni Air Sampler) به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین شامل آرسنیک، کادمیوم، کروم، کبالت، روی، آهن، مس، منگنز و نیکل از فروردین تا شهریور 1392 برداشت شد. ارزیابی ریسک سلامت برای بیماری های سرطانی و غیر سرطانی ناشی از تنفس هوای آلوده به فلزات سنگین برای سه گروه کارمندان، دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی با استفاده از دستورالعمل‌های سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا انجام گردید.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که بیش‌ترین غلظت فلزات چه در روزهای گردوغباری و چه غیر گردوغباری مربوط به فلز آهن و در تیر ماه بوده است. کم‌ترین غلظت فلزات در روزهای گرد و غباری مربوط به کادمیوم و در اردیبهشت بوده و هم‌چنین کم‌ترین میزان آن‌ها در روزهای غیر گردو غباری مربوط به کادمیوم و در شهریور بوده است. ریسک کلی سرطان برای تمام فلزات و برای هر سه گروه در روزهای گرد و غباری بیش‌تر از روزهای غیرگرد و غباری است و مقدار آن کم‌تر از دو نفر در هر یک میلیون نفر می‌باشد. میزان خطر کلی غیر سرطانی حاد و مزمن این فلزات نیز برای هر سه گروه کم‌تر از یک است.

استنتاج: مطابق مقادیر پایه ارائه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا، به نظر می‌رسد هیچ کدام از فلزات مذکور در خلال دوره بررسی باعث افزایش خطر بیماری‌های سرطانی و غیر سرطانی برای ساکنان دانشگاه علوم پزشکی کردستان نخواهند شد.

متن کامل [PDF 194 kb]   (5408 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb