دوره 29، شماره 173 - ( خرداد 1398 )                   جلد 29 شماره 173 صفحات 139-134 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi S, Nourozi A, Azadi H, Faraji F, Mardani M, Sadeghi B. Comparing Vitamin B12 and Nitrous Oxide Neurotoxicity in Operating Room Staff and other Hospital Staff: A Multicenter Study . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (173) :134-139
صادقی سحر، نوروزی افسانه، آزادی حمید رضا، فرجی فردین، مردانی مهسا، صادقی بهمن. مقایسه سطح ویتامین B12 و فراوانی نوروتوکسیسیتی ناشی از گازنیتروژن اکسید (N2O) در کارکنان اتاق عمل و سایر بخش ها یک مطالعه چند مرکزی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (173) :134-139

سابقه و هدف: گاز بیهوشی N2O (نیتروژن اکسید) رایجترین گاز بیهوشی مورد استفاده در اتاق عمل است و به دنبال استنشاق مزمن آن احتمال بروز عوارض متعددی، از جمله نوروپاتی محیطی وجود دارد. این مطالعه با هدف مقایسه عوارض نورولوژیک ناشی از تماس باگاز نیتروژن اکسید در کارکنان شاغل در اتاق عمل با سایر کارکنان بیمارستان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه هم گروهی چند مرکزی 110 نفر از کارکنان شاغل در اتاق عمل بیمارستان ولیعصر (عج) اراک و الزهرا (س) اصفهان و224 نفر از کارکنان شاغل در سایر بخشهای همان بیمارستانها به صورت تصادفی ساده انتخاب و به صورت فردی همسان شدند. سپس علائم نوروپاتی و آزمونهای نورولوژیک ، در دو گروه بررسی شد و جهت تایید تشخیص نیز نمونهها به درمانگاه نورولوژی ارجاع شدند.
یافتهها: از نظر آتاکسی، بیحسی، ضعف و پارستزی اندام های فوقانی و تحتانی و آزمون رومبرگ و سطح ویتامین B12 بین دو گروه تفاوت آماری معنیدار دیده شد (05/0P<) اما از نظر میانگین سطح هموگلوبین، درک حس دما، لمس، تمایز دو نقطه و آزمون tandem walking و وضعیت راه رفتن، اختلاف آماری معنیدار مشاهده نشد (05/0P≥).بنابراین
استنتاج:به نظر می رسد تماس مزمن با گاز نیتروس اکساید منجر به  کاهش ویتامین B12  وبروز علائم و عوارض نورولوژیک می گردد. بنابراین سنجش و ارزیابی بالینی و آزمایشگاهی آن در کارکنان اتاق عمل لازم و ضروری است.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: بیهوشی