دوره 28، شماره 164 - ( شهریور 1397 )                   جلد 28 شماره 164 صفحات 62-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahbar M, Kargar A, Eslamian F, Dolatkhah N. Comparing the Efficacy of Dry Needling and Extracorporeal Shock Wave Therapy in Treatment of Plantar Fasciitis. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (164) :53-62
رهبر محمد، کارگر علی، اسلامیان فریبا، دولت خواه ندا. مقایسه اثرسوزن خشک و شوک‌درمانی خارج بدن در درمان فاشئیت پلانتار . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (164) :53-62

سابقه و هدف: فاشئیت پلانتار شایع‌ترین علت درد ناحیه کف پا است. هدف این مطالعه، مقایسه‌ میزان بهبود درد و عملکرد بیماران درمان شده با شوک‌درمانی خارج بدن ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) و سوزن خشک درمانی بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهد دار 72 بیمار با تشخیص فاشئیت پلانتار وارد مطالعه شده و به‌طور تصادفی به دو گروه درمانی تقسیم شدند. بیماران گروه اول تحت درمان با ESWT و گروه دوم تحت درمان با سوزن خشک قرار گرفتند. متغیرهای عملکرد بر اساس  FFI (Foot Function Index) و درد بر اساس
VAS (Visuali Analogue Scale) قبل درمان، 4 هفته پس از درمان و 8 هفته پس از درمان ارزیابی و با استفاده از روش آنالیز واریانس با اندازه‌های تکراری و توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 16 مورد مقایسه و تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: در مطالعه حاضر 72 بیمار با میانگین سنی 4/9 ± 1/44 سال که اغلب زن (54 نفر) بودند مورد بررسی قرار گرفتند. هردوی روش‌های ESWT و سوزن خشک درمانی در 4 هفته و 8 هفته پس از درمان، هم شاخص درد اندازه‌گیری به روش VAS و هم نمره‌ FFI بیمار را نسبت به قبل از درمان به‌طور معنی‌داری کاهش دادند. تفاوت معنی‌دار آماری بین دو گروه در 4 هفته پس از درمان بین معیارهای مذکور یافت نگردید (668/0 p= و 626/0 p= به ترتیب). بااین‌حال در 8 هفته پس از درمان، میزان کاهش درد و FFI در گروه درمان شده با سوزن خشک به‌طور معنی‌داری بیشتر بود (011/0 p= و 013/0  p=به ترتیب).
استنتاج: هردوی روش‌های سوزن خشک و  ESWTدر درمان فاشئیت پلانتار مؤثر هستند، هرچند که نتایج مطالعه‌ حاضراثربخشی بهتر درمان با سوزن خشک را در 8 هفته پس از درمان نشان می‌دهد.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 6N201610014104IRCT

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پزشکي فيزيکي و توانبخشي