دوره 28، شماره 169 - ( بهمن 1397 )                   جلد 28 شماره 169 صفحات 168-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghorbani N, Yazdani-Charati J, Etemadinejad S, Ghorbani N. Relationship between Air Pollution and Mortality Rate due to Chronic Obstructive Pulmonary Diseases in Mashhad, Iran . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 28 (169) :161-168
قربانی نرگس، یزدانی چراتی جمشید، اعتمادی نژاد سیاوش، قربانی نسرین. رابطه آلودگی هوا بر مرگ و میر ناشی از ابتلا به بیماری های مزمن ریوی و انسداد ریه (COPD) در شهر مشهد . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (169) :161-168

سابقه و هدف: آلودگی هوا، با رخداد بیماری‌های تنفسی از قبیل بیماری‌های مزمن ریوی (COPD) ارتباط دارد. هدف مطالعه حاضر، مدل‌بندی آماری تاثیرات آلودگی هوا بر مرگ و میر ناشی از ابتلا به بیماری مزمن ریوی و انسداد ریه در شهر مشهد با کاربرد رگرسیون دو جمله‌ای منفی می‌باشد.
مواد و روشها: اطلاعات مرگ و میر مبتلایان به بیماری‌های مزمن ریوی مربوط به شهر مشهد در سال 1390 و هم‌چنین میزان متوسط آلاینده‌های هوا در طول 24 ساعت شبانه روز از 12 ایستگاه ثبت آلاینده‌ها واقع در شهر مشهد، گردآوری و محاسبه شد. مدل آماری مناسب برای آنالیز داده‌های گسسته، رگرسیون دوجمله‌ای منفی در نظر گرفته شد.
یافتهها: با روش رگرسیون دوجمله‌ای منفی، اثرات تمام آلاینده‌ها به جز ذرات PM  و ازن (O3) بر مرگ و میر ناشی از بیماری مزمن ریوی، تاثیر مستقیم و معنی‌دار داشته است. نسبت نرخ بروز مرگ و میر مبتلایان به بیماری مزمن ریوی به ترتیب بیش‌ترین مقدار برای CO با 37/1 IRR= (001/0p<SO2 با 04/1IRR= (001/0p<NO2 با 01/1=IRR (001/0p< NO003/1IRR= (001/0p<) و ازن با تاثیر معکوس بر مرگ و میر مزمن ریوی با 96/0IRR= (001/0p<) محاسبه شد.
استنتاج: در میان آلاینده‌ها،  COبیش‌ترین اثر و ازن اثر معکوس و معنی‌داری بر نسبت نرخ بروز مرگ و میر تنفسی داشته است.در ابتدای فصل زمستان (دی ماه)، میزان مرگ و میر و آلایندگی هوا به حداکثر رسیده است.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آمار زیستی