دوره 28، شماره 165 - ( مهر 1397 )                   جلد 28 شماره 165 صفحات 182-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vahidirad M, Arab-Nozari M, Mohammadi H, Shaki F. Protective Effect of Edaravone against Nephrotoxicity and Neurotoxicity of Acute Exposure to Diazinon. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (165) :175-182
وحیدی راد میلاد، عرب نوذری میلاد، محمدی حمیدرضا، شکی فاطمه. بررسی اثرات محافظتی اداراون بر کاهش سمیت کلیوی و عصبی ناشی از مواجهه حاد با دیازینون. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (165) :175-182

سابقه و هدف: دیازینون یک حشره کش پرمصرف است که میتواند با واسطه استرس اکسیداتیو سبب ایجاد سمیت کلیوی و عصبی شود. اداراون یک دارو با خاصیت آنتی اکسیدانی است که در درمان اختلالات انفاراکتوسی به‌کار می‌رود. در این مطالعه از اداراون برای کاهش آسیب کلیوی و مغزی ناشی از دیازینون استفاده گردید.
مواد و روشها: 24راس رت نر ویستار به گروه‌های زیر تقسیم شدند: کنترل، دیازینونmg/kg150، اداراون mg/kg10 و mg/kg20 که 30دقیقه قبل از دیازینون تزریق شدند. بعد از24 ساعت، حیوانات بیهوش شده و بافتهای کلیه و مغز جهت بررسی فاکتورهای استرس اکسیداتیو جدا شد. همچنین میزان اوره و کراتینین و نیتریک اکساید درخون اندازه‌گیری گردید.
یافتهها: دیازینون به طور معنی داری سبب افزایش مارکرهای استرس اکسیداتیو مانند ROS، لیپیدپراکسیداسیون، پروتئین کربونیل و اکسیداسیون گلوتاتیون در کلیه و مغز شد. هم‌چنین افزایش در میزان اوره، کراتینین و نیتریک اکساید بعد از تزریق دیازینون مشاهده شد. تجویز اداراون به طور معنی داری رادیکال‌های آزاد را در کلیه و مغز کاهش داد و به صورت معنی داری از کلیه و مغز دربرابر پراکسیداسیون لیپیدی و اکسیداسیون گلوتاتیون محافظت کرد. تجویز اداراون توانست به میزان قابل توجهی تولید پروتئین کربونیل توسط دیازینون را در هر دو بافت مهار کند. علاوه بر این، اداراون به طور معنی‌داری سبب کاهش در میزان اوره و کراتینین و نیتریک اکساید ناشی از دیازینون،گردید.
استنتاج: این نتایج پیشنهاد می‌کند که اداراون می‌تواند سمیت کلیوی، عصبی و سمیت حاد ناشی از دیازینون را از طریق کاهش استرس اکسیداتیو مهار کند.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: داروسازی