دوره 27، شماره 151 - ( مرداد 1396 )                   جلد 27 شماره 151 صفحات 226-213 | برگشت به فهرست نسخه ها

Motevalli Haghi F, Dehghani R. A Review of Scorpions Reported in Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (151) :213-226
متولی حقی فرزاد، دهقانی روح اله. مروری بر کژدم‌های گزارش شده ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (151) :213-226

سابقه و هدف: کژدمها به خاطر ساختار مرفولوژیک، در ایران از گذشتههای دور اهمیت زیادی داشتهاند که علت آن فراوانی کژدم و نیش زهری آن میباشد. در ایران در 50 سال اخیر، کژدمها از جنبههای مختلف زیستی و زهرشناسی مطالعه شدهاند. تشخیص گونهای این جانوران نسبت به جنبههای دیگر بیشتر مورد توجه بوده است. هدف این مطالعه ارائه آخرین چک لیست گونههای این جانوران در ایران میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه با استفاده از کلمات کلیدی مانند کژدم، گونه، طبقهبندی، ایران و خانواده در سایتهای مرتبط با مجلات معتبر در پایگاههای علمی مانند Web of Science, Ovid PubMed , Systematic Review , SID, Iran Medex, Scirus, Google Schoolar, و Medline مورد جستجو قرار گرفت. مقالات سالهای 1985 تا 2016 با تاکید برفراوانی گونهای یا فون ایران مورد جستجو قرار گرفت. در مجموع تعداد 150 منبع بررسی شد و 75 منبع با تمرکز بر مطالعات در ایران، انتخاب شد.
یافتهها: تاکنون 64 گونه از کژدمها در ایران گزارش شده است که 86 درصد گونهها متعلق به خانواده بوتیده، 5/9 درصد همیسکورپیده و 5/4 درصد اسکورپیونیده میباشد. این گونهها بیشتر در مناطق گرمسیری ایران زندگی میکنند.
استنتاج: با توجه به افزایش چشمگیر تعداد گونه‌های کژدم در ایران در 30 سال گذشته، انتظار می‌رود این روند در آینده هم توسط پژوهشگران ایرانی و خارجی ادامه یابد و تعداد گونه‌های کژدم در ایران مرتب تجدید نظر شود.

متن کامل [PDF 304 kb]   (2013 دریافت)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: حشره شناسی پزشکی