دوره 27، شماره 157 - ( بهمن 1396 )                   جلد 27 شماره 157 صفحات 48-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamzeh M, TalebpourAmiri F, Hosseinimehr S J. Toxic Effect of Cerium Oxide Nanoparticles on Mice Testis. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 27 (157) :35-48
حمزه مائده، طالبپور فرشته، حسینی مهر سید جلال. بررسی اثر سمی نانوذره سریم اکساید بر بیضه موش. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (157) :35-48

سابقه و هدف: نانو ذره سریوم اکسید (نانوسریا، CNP ) به طور گسترده‌ای در صنعت، به عنوان یک کاتالیزور و در برنامه‌های کاربردی نانو پزشکی به عنوان یک آنتی اکسیدان استفاده می‌شود. اثرات بیولوژیکی مواجهه با نانوسریا بر بافت بیضه شناخته شده نیست. هدف از این مطالعه بررسی اثر نانوسریا بر روی بیضه موش می‌باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، نانوسریا به صورت داخل صفاقی با دوز 5 mg/kg به مدت 7 روز متوالی تجویز شد. سمیت بیضه با استفاده از آزمایشات هیستوپاتولوژی، بیوشیمیایی و ایمنوهیستوشیمی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج به دست آمده نشان داد که نانوسریا به طور معنیداری استرس اکسیداتیو را القاء کرده است (0/05>P ). میزان MDA، ROS و PC در گروه تحت درمان با نانوسریا نسبت به گروه کنترل افزایش، و میزان GSH کاهش یافت. با بررسی هیستوپاتولوژی آسیب شدید در بافت بیضه مشاهده شد و Johnsen’s Testicular Score در گروه نانوسریا کاهش یافت. دریافت CNP باعث کاهش معنی داری (0/05>P) در تعداد اسپرم، درصد تحرک اسپرم، درصد زنده مانی اسپرم، سطح تستوسترون و افزایش معنیداری در تعداد اسپرمهای غیر طبیعی شد.
استنتاج: با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد میشودکه نانوسریا در دوز 5 mg/kg با اثر استرس پرو-اکسیداتیو میتواند به مسمومیت در بیضه منجر شود. همچنین تایید میشود که نانوسریا توانست از سد خونی-بیضهای عبور کند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی