چکیده: (24434 مشاهده)
سابقه و هدف: ترومبوسیتوپنی در بین اختلالات خونی بعد از آنمی شایعترین اختلال در حاملگی است و در 10 درصد حاملگیها رخ میدهد. ترومبوسیتوپنی در خانمهای حامله ممکن است همراه با عوارض مادری و نوزادی باشد. با توجه به اهمیت تشخیص علت ترومبوسیتوپنی که در نحوه درمان بیماری مؤثر است و عوارضی که ممکن است در حاملگی داشته باشد، این مطالعه با هدف تعیین شیوع، علل و عوارض احتمالی ترومبوسیتوپنی در حاملگی انجام شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، تمامی زنان بارداری که طی سالهای 87 و 88 با سن حاملگی 24 هفته و بالاتر، جهت ختم حاملگی به بیمارستانهای یحیینژاد و آیتا... روحانی بابل مراجعه نمودند، انتخاب شده و زنانی که در آزمایشات انجام شده پلاکت کمتر از 000/150 در میکرولیتر داشتند، وارد مطالعه شدند. علت ترومبوسیتوپنی، عوارض مادری و نوزادی در این بیماران ثبت گردید. تعداد پلاکت کمتر از 000/100 در میکرولیتر به عنوان ترومبوسیتوپنی شدید در نظر گرفته شد.
یافتهها: طی مدت مطالعه، 4589 مورد حاملگی مورد بررسی قرار گرفت که از این تعداد در 239 مورد ترومبوسیتوپنی گزارش گردید که شیوع ترومبوسیتوپنی در بارداری 2/5 درصد بود. علت ترومبوسیتوپنی در 222 بیمار (9/92 درصد) ترومبوسیتوپنی حاملگی، در 11 بیمار (6/4 درصد) ITP، 5 بیمار (1/2 درصد) پرهاکلامپسی و یک بیمار (4/0 درصد) سندرم HELLP بود. 6 حاملگی (5/2 درصد) با IUFD همراه بود. تنها در یک بیمار مبتلا به ITP خونریزی حین و پس از زایمان اتفاق افتاد. هیچ عارضه نوزادی در نوزادان متولد شده از زنان مورد مطالعه دیده نشد.
استنتاج: ترومبوسیتوپنی حاملگی شایعترین علت بروز ترومبوسیتوپنی در بارداری میباشد که عارضهای در بارداری ندارد ولی افتراق آن از علل دیگر ترومبوسیتوپنی بهخصوص پرهاکلامپسی و سندروم HELLP که نیاز به ختم سریعتر حاملگی جهت جلوگیری از عوارض بعدی دارند، لازم میباشد.