دوره 22، شماره 89 - ( خرداد 1391 )                   جلد 22 شماره 89 صفحات 115-104 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shamsi M, Hidarnia A, Niknami S. A Survey of Oral Health Care Behavior in Pregnant Women of Arak: Application of Health Belief Model. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (89) :104-115
شمسی محسن، حیدرنیا علیرضا، نیکنامی شمس الدین. بررسی رفتارهای مراقبتی بهداشت دهان و دندان در مادران باردار شهر اراک: کاربردی از مدل اعتقاد بهداشتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (89) :104-115

سابقه و هدف: بهداشت دهان و دندان یکی از مهم‌‌ترین شاخه‌های بهداشت عمومی به است. توجه به این مقوله یکی از برنامه‌های سازمان بهداشت جهانی (WHO) در حوزه پیشگیری از بیمار‌ی‌های مزمن و ارتقای سلامت می‌باشد. این نیاز در گروه مادران باردار به دلیل حفظ سلامت خود و جنین آن‌ها بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی تحلیلی 340 نفر از مادران باردار شهر اراک با روش نمونه‌گیری تصادفی چند مرحله‌ای از مراکز بهداشتی درمانی انتخاب شدند. شاخص DMFT و مقیاس مربوط به عوامل مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، منافع، موانع و خودکارآمدی) و عملکرد در خصوص مراقبت‌های بهداشت دهان و دندان سنجیده و در نهایت اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته‌ها: میانگین سن مادران باردار 7/3 ± 2/28 سال و میانگین DMFT، 83/2 ± 4/5 بود. از بین متغیرهای مدل اعتقاد بهداشتی خودکار آمدی و موانع درک شده بیشترین عامل پیش‌بینی‌کننده رفتار بهداشتی دهان و دندان در مادران باردار بود. میانگین نمره عملکرد مادران در خصوص مراقبت‌های بهداشت دهان و دندان 7/9 ± 1/43 بود. در این پژوهش بین حساسیت درک شده و عملکرد (44/0=r و 008/0 =p)، شدت درک شده و عملکرد (51/0=r و 002/0=p)، خودکارآمدی و عملکرد (61/0=r ، 001/0=p) ارتباط معنی‌داری وجود داشت. بین موانع درک شده در خصوص انجام رفتارهای مراقبت بهداشت دهان و دندان و عملکرد مادران در این زمینه ارتباط معکوس مشاهده شد (65/0- =r و 001/0=p). استنتاج: این مطالعه نشان داد که موانع ادراکی با رفتار مسواک کردن در ارتباط است بنابراین برای آموزش مسواک زدن باید این موانع ادراکی مورد توجه متخصصان بهداشت دهان و دندان قرار گیرد. از طرف دیگر خودکارآمدی مهم‌ترین متغیر پیش‌بینی‌کننده مراقبتی بهداشت دهان و دندان در مادران باردار می‌باشد بنابراین، متخصصان بهداشت دهان و دندان باید اعتماد به خود را در مادران باردار رای رعایت رفتارهای مراقبت‌های بهداشت دهان و دندان تقویت کنند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای