دوره 22، شماره 88 - ( اردیبهشت 1391 )                   جلد 22 شماره 88 صفحات 90-84 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghikhani A, Ansarisamani R, Afrogh H, Shahinfard N, Ganji F, Asgari A, et al . The hepatotoxic and nephrotoxic effects of Stachys lavandulifolia Vahl in rat. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (88) :84-90
تقی خانی افشین، انصاری سامانی رویا، افروغ حمید، شاهین فرد نجمه، گنجی فروزان، عسگری اعظم، و همکاران. و همکاران.. بررسی سمیت عصاره‌ی هیدروالکلی چای کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl) بر کبد موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (88) :84-90

سابقه و هدف: چای کوهی (Stachys lavandulifolia vahl) گیاهی است که به‌طور شایع توسط مردم برای درمان بیماری‌های مختلف مصرف می‌شود ولی تاکنون اثرات توکسیک احتمالی آن گزارش نشده است. این مطالعه با هدف بررسی سمیت احتمالی این عصاره بر روی کبد موش صحرایی انجام شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی 100 موش صحرایی در 10 گروه شامل 2 گروه کنترل و 8 گروه مورد قرار داده شد و برای 28 روز تحت تزریق داخل صفاقی عصاره این گیاه با دوزهای 50، 100، 150 و 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم قرار گرفتند. از 10 گروه فوق، 4 گروه مورد و یک گروه کنترل پس از 28 روز و بقیه گروه‌ها یک ماه پس ازآن مورد بررسی آزمایشات آنزیم‌های کبدی (ALP، AST، ALT) و بافت‌شناسی کبد قرار گرفتند و با هم مقایسه شدند. یافته‌ها: در ماه اول افزایش ALP درهمه دوزها و افزایش AST تنها در دوزmg/kg 200 نسبت به شاهد معنی‌دار بود (05/0< P) و از نظر تأثیر عصاره در افزایش آنزیم‌های کبدی بین دوزهای چهارگانه اختلاف معنی‌دار وجود نداشت (05/0> P). در ماه دوم تغییرات آنزیم‌های کبدی مشابه تغییرات ماه اول بود به استثناء این‌که دوز mg/kg 150 افزایش معنی‌داری را در مورد AST نسبت به گروه شاهد و در مورد ALP نسبت به دوز mg/kg 100 نشان داد (05/0< P). در بررسی نمونه‌های به‌دست آمده از کبد موش‌های صحرایی در ماه اول و دوم، واکنش‌های نکروزی- التهابی و ضایعات فیبروتیک نسبت به شاهد به‌صورت معنی‌دار افزایش یافته بود (001/0< P). در ماه اول در رابطه با تأثیر عصاره بر روی ایجاد ضایعات کبدی (التهابی- نکروزی و فیبروتیک) بین دوزهای پایینی (mg/kg 50 و100) و بالایی (mg/kg 100 و200 اختلاف معنی‌دار بود (05/0< P). استنتاج: عصاره چای کوهی دارای اثرات توکسیک می‌باشد و لازم است مصرف این گیاه به‌ویژه در افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای کلستاتیک با احتیاط صورت پذیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |