دوره 28، شماره 162 - ( تیر 1397 )                   جلد 28 شماره 162 صفحات 186-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eghdampour F, Haseli A. The Role of Religion and Spirituality in Iranian Youth Sexual Behaviors: A Systematic Review. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (162) :175-186
اقدام پور فریده، حاصلی آرزو. نقش مذهب و معنویت در رفتارهای جنسی جوانان ایرانی: مرور سیستماتیک مقالات منتشر شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (162) :175-186

سابقه و هدف: روابط جنسی قبل از ازدواج، از نظر قانونی، فرهنگی و مذهبی در ایران ممنوع است معمولاً این روابط در بین جوانان مذهبی و خداپرست کم تر از سایر جوانان گزارش شده است. این مطالعه با هدف مرور سیستماتیک مقالات منتشر شده در ارتباط با نقش مذهب و معنویت در رفتارهای جنسی جوانان ایرانی انجام گرفته است.
مواد و روش ها: در این مطالعه، مرور سیستماتیک در بانک های اطلاعاتی PreQuest، MagIran، IranMedex، Google Scholar، Scopus، PubMed وSID  باکلید واژه های رابطه جنسی قبل از ازدواج، مذهب، معنویت، ایران وکلمات مشابه فارسی و انگلیسی تا آوریل 2017 انجام شد. تمام مقالات که به بررسی ارتباط رفتارهای جنسی نوجوانان و جوانان ایرانی با مذهب و یا معنویت پرداخته بودند، مرور شدند. از 162 مقاله بررسی شده، 13مورد آنها وارد مطالعه مروری حاضر شدند. پس از استخراج اطلاعات، تجزیه و تحلیل کیفی مطالعات انجام شد.
یافته ها: در 13 مطالعه کمی، 8636 نفر مورد بررسی قرار گرفته بودند. اکثر مطالعات ارتباط بین مذهب با درگیر شدن در رابطه جنسی قبل از ازدواج را بررسی نموده بودند (85/53 درصد). سایر بررسی ها شامل ارتباط مذهب و معنویت با نگرش و تمایل به روابط جنسی بود.
استنتاج: مطالعات انجام گرفته در زمینه ارتباط مذهب و معنویت با رفتارهای جنسی جوانان در ایران در مقایسه با مطالعات انجام شده در دنیا بسیار محدود است. نظر به اهمیت موضوع و نیز عدم تجانس اطلاعاتی در این زمینه در مقالات، انجام مطالعات با متدولوژی قوی و با استفاده از ابزارهای استاندارد و بومی شده که با فرهنگ اسلامی ایرانی سازگار است، مورد نیاز است.
واژه‌های کلیدی: مذهب، معنویت، جوانان، اسلام، ایران
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی