دوره 28، شماره 169 - ( بهمن 1397 )                   جلد 28 شماره 169 صفحات 117-108 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi E, Jafari M. Comparing the Sensitivity and Specificity of Touch Preparation Cytology and Pathology in Diagnose of Breast Lesions . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 28 (169) :108-117
صادقی اسماعیل، جعفری محمد. مقایسه حساسیت و اختصاصیت روش سیتولوژی تماسی با روش سرجیکال پاتولوژی در تشخیص توده های پستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (169) :108-117

سابقه و هدف: سرطان پستان شایعترین علت مرگ در اثر بدخیمی در زنان سنین 44- 40 ساله است. رایج‌ترین روش تشخیصی مورد قبول تا امروز، استفاده از روش پاتولوژی بوده است، اما پیشرفت سیتولوژی در پستان گستره خود را در تشخیص تودههای پستان توسعه داده و پاتولوژیست‌های ماهر می توانند تودههای بدخیم را از انواع خوش‌خیم تشخیص دهند. هدف از این مطالعه، بررسی دقت و صحت سیتولوژی تماسی در مقایسه با روش پاتولوژی در تشخیص تودههای پستان در جراحی انجام شده پستان بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه که یک مطالعه توصیفی- مقطعی است، کلیه بیماران در بیمارستان بوعلی همدان که در یک بازه دوساله طی سالهای 96- 95 تحت عمل جراحی پستان قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفته و داده‌های مورد نیاز از برگه گزارش پاتولوژی بیماران استخراج شد.
یافتهها: کل بیماران مورد بررسی 121 مورد بودند که 114 نفر (2/94 درصد) زن و 7 نفر (8/5 درصد) مرد با میانگین سن 7/40 سال (حداقل 15 و حداکثر 74 سال) گزارش شد. 61 نفر مبتلا به نوعی بدخیمی پستان و 60 نفر بقیه دارای ضایعه خوش‌خیم پستان بودند. سیتولوژی تماسی در مقایسه با پاتولوژی حساسیت 8/91 درصد و اختصاصیت 95 درصد داشت. ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی نیز به ترتیب 91/94 درصد و 93/91 درصد به دست آمد.
استنتاج: سیتولوژی تماسی علیرغم سادگی و عدم نیاز به تجهیزات گران و پیچیده از دقت و صحت بالایی در تشخیص ضایعات پستان برخوردار است. توصیه می شود که هنگام استفاده از روش برش انجمادی، هم زمان از سیتولوژی تماسی نیز استفاده شود تا با این کار، بالاترین میزان حساسیت و دقت کسب شود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آسيب شناسي(پاتولوژی)