دوره 28، شماره 165 - ( مهر 1397 )                   جلد 28 شماره 165 صفحات 118-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Setareh J, Hadinezhad P, Moosazadeh M, Masoudzadeh A, Mousavi M, Ahmadi O. Changes in the Indicators of Metabolic Syndrome in Hospitalized Psychiatric Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (165) :109-118
ستاره جواد، هادی نژاد پژمان، موسی زاده محمود، مسعودزاده عباس، موسوی محمد، احمدی عذرا. بررسی تغییر شاخص های سندرم متابولیک در بیماران بستری در بخش روانپزشکی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (165) :109-118

سابقه و هدف: سندرم متابولیک، عامل خطرسازی در بیمارهای قلبی عروقی میباشد. هدف این مطالعه شناختن تغییرات شاخصهای مختلف این سندرم در دوره بستری در بخشهای روانپزشکی است که میتوان با پیشگیری زودرس، موجب کاهش خطر ابتلا به این سندرم شد.
مواد و روشها: مطالعه از نوع مقطعی بود که ۱۵۲ بیمار با اختلالات روانپزشکی که در زمستان سال 1395 در بیمارستان زارع ساری بستری شدند، در زمان ورود آزمایشات قند خون ناشتا، کلسترول HDL، تری گلیسرید اخذ و وزن و دور کمر و فشار خون بیماران درج گردید، تمام مراحل مذکور حین ترخیص از بخش نیز انجام گرفت.
یافتهها: در میان بیماران اسکیزوفرنیا، تغییرات در مورد شاخصهای دور کمر (000/0= p) و تریگلیسیرید (010/0= p) معنیدار بود، در بیماران دوقطبی علاوه بر این اندکسها، تغییرات در مورد HDL هم از لحاظ آماری معنادار
بود (045/0، 004/0، 017/0p=). در بیماران اسکیزوافکتیو تغییر شاخصهای قندخون ناشتا (013/0= p) و دور کمر (018/0= p) از لحاظ آماری معنادار بود. در بیماران اختلالات وابسته به مصرف مواد هیچ تغییر معنیدار در هیچ شاخصی دیده نشد. در مورد اختلالات سایکوتیک گذرا فقط تغییر در شاخص دورکمر (005/0= p) معنادار بوده است.
استنتاج: تغییر در شاخصهای سندرم متابولیک بسیار شایعتر از شیوع سندرم متابولیک میباشد و شاخصهایی که آسیبپذیرتر بوده و میتوان از آنها برای غربالگری جهت پیشگیری از ابتلا به این سندرم استفاده کرد شامل دورکمر و سطح تریگلیسیرید میباشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانپزشکی