دوره 29، شماره 176 - ( شهریور 1398 )                   جلد 29 شماره 176 صفحات 46-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

Emamverdi M, Mohammadpour A, Badiee Aval S, Sajjadi M. Comparing the Effects of Reflexology Massage and Acupressure on the Quality of Sleep in Hemodialysis Patients: A Randomized Clinical Trial. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (176) :34-46
امام وردی معصومه، محمد پور علی، بدیعی اول شاپور، سجادی موسی. مقایسه اثر ماساژ بازتابی پا و طب فشاری بر کیفیت خواب بیماران تحت همودیالیز: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (176) :34-46

سابقه و هدف: اختلال خواب در بیماران تحت همودیالیز شایع است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر ماساژ بازتابی و طب فشاری بر کیفیت خواب این بیماران انجام گرفت.
مواد و روشها: در این‌ کارآزمایی بالینی 90 بیمار به روش در دسترس انتخاب و به طورتصادفی به سه گروه تخصیص یافتند. در گروه طب فشاری، ماساژ نقطه شن من، در مجموع 12 جلسه انجام گردید. در گروه ماساژبازتابی، ماساژ پا انجام شد. برای گروه شاهد فقط مراقبت های معمول صورت گرفت. کیفیت خواب قبل، ضمن و پایان مداخله به کمک مقیاس خواب پیتزبرگ در گروهها اندازه گیری ومقایسه شد.
یافتهها: نمره کلی کیفیت خواب قبل از مداخله بین 3 گروه تفاوت معنیدار نداشت. 2 هفته پس از مداخله میانگین کیفیت خواب در گروه ماساژ بازتابی1/3±4/4، طب فشاری 1/2±2/5 و شاهد 8/3±7/9 بود و 4 هفته پس از مداخله در گروه ماساژ بازتابی 5/2±2/3، طب فشاری 5/2±9/3 و شاهد 8/3±8/9 بود. نمره کل کیفیت خواب در میانه و پایان مداخله در هر 2 گروه مداخله به طور معنیداری از گروه شاهد کمتر بود (01/0P<) اما بین 2 گروه مداخله تفاوت معنیداری مشاهده نشد. خطا 5 درصد میباشد.
استنتاج: ماساژ بازتابی و طب فشاری بهطور یکسان و موثر کیفیت خواب بیماران تحت همودیالیز را بهبود میبخشند و میتوانند به عنوان روش غیر دارویی ساده و در دسترس، بسته به شرایط، برای بهبود کیفیت خواب استفاده شوند.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N20171220037980IRCT

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: طب سنتی