مرادی مهم وحید، حقی فخری، محسنی مهران. ارزیابی وجود جهش زایی مستقیم در چند طعم دهنده خوراکی مصنوعی مواد غذایی با استفاده از آزمون Ames. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (177) :56-68
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-12711-fa.html
چکیده: (3682 مشاهده)
سابقه و هدف: امروزه به طور گسترده از طعمدهندههای خوراکی در مواد غذایی مختلف مثل نوشیدنیها، تنقلات و غیره در ایران استفاده میشود بدون این که به زیانهای احتمالی حاصل از آنها توجه گردد. این مطالعه با هدف بررسی جهش زایی مستقیم طعم دهندهها به کمک تست ایمز انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، جهش زایی مستقیم 5 طعم دهنده مصنوعی عمده (وانیل، موز، پرتغال، نارگیل و لیمو ) از سه برند معروف، توسط سویههای سالمونلا تیفی موریوم TA98 و TA100 که حامل جهش انتخابی در اپرون هیستیدین به صورت His- هستند مورد مطالعه قرار گرفت. پس از انجام تستهای تأییدی، سویهها بر روی محیط کشت گلوکز حداقل و در حضور غلظتهای مختلفی از طعم دهنده ها کشت گردید و پس از 72-48 ساعت انکوباسیون پلیتها در دمای 37 درجه سانتیگراد، در صورت جهشزایی طعم دهندهها و جهش برگشتی در اپرون هیستیدین، کلنیهای میکروبی مشاهده شده شمارش گردید.
یافتهها: جهشزایی مستقیم طعم دهندهها، در سه غلظت متفاوت و طی سه بار تکرار، بررسی شد. نتایج نشان داد که تعداد کلنیهای برگشتی در هیچ کدام از نمونهها در سه غلطت مورد بررسی از دو برابر تعداد کلنیهای کنترل منفی که ملاک جهشزایی در این آزمون است، فراتر نرفت.
استنتاج: بر اساس نتایج، هیچ کدام از نمونهها در غلطتهای مورد بررسی، جهشزایی مستقیم مبتنی بر جایگزینی جفت باز های آلی در DNA و یا جهش مبتنی بر تغییر چارچوب نشان ندادند.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
سم شناسی