دوره 29، شماره 179 - ( آذر 1398 )                   جلد 29 شماره 179 صفحات 116-104 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Majidi H, Ghaemian A, Godazandeh F, Espahbodi F, Abdi R, Mohammadpour R. Contrast-Induced Nephropathy Following CT Scan and Its Associated Factors . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (179) :104-116
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-13256-fa.html
مجیدی هادی، قائمیان علی، گذازنده فرناز، اسپهبدی فاطمه، عبدی روح الله، محمدپور رضاعلی. نفروتاکسیسیته ناشی از ماده حاجب ید دار تزریقی پس از انجام سی تی اسکن و عوامل موثر بر آن . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (179) :104-116

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-13256-fa.html


چکیده:   (2442 مشاهده)
سابقه و هدف: نفروتاکسیسیته ناشی از ماده حاجب(CIN) ناشی از یک عارضه شایع بوده و به یک عامل مهم بیماری و مرگ و میر بیمارستانی تبدیل شده‌است. هدف این مطالعه، تعیین میزان بروز CIN پس از انجام سیتی اسکن با تزریق وریدی و شناسایی ریسک فاکتورهای موثر برآن می‌‏باشد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 100 بیمار مراجعه‌کننده به بیمارستان امام خمینی پس از انجام سی‌تی اسکن با تزریق ماده حاجب در سال 1395 انجام شد. فاکتورهای پیشگویی‌کننده‌ی بروز CIN به‌صورت متغیرهای دموگرافیک، سابقه بیماری زمینه‏ای، مصرف داروهای همزمان و یافته‌های آزمایشگاهی با نرم‌افزار SPSS.20 مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در مطالعه‌ی حاضر با در نظر گرفتن افزایش در غلظت کراتینین سرمی پایه بیش تر از 25 درصد یا mg/dl 5/0 در طی 48 ساعت پس‌از تزریق ماده حاجب به‌عنوان شاخصی از بروز CIN، میزان بروز 7 درصد تشخیص داده شد. نرخ بروز CIN در افراد با فشارخون بالا (028/0= P) و افرادی که داروهای ARBs مصرف می‌کردند (019/0= P) به‌طور معنی‌داری متفاوت بود. در این مطالعه BUN و GFR به‌موازات هم به‌عنوان مارکرهای دقیق‌تری نسبت به کراتینین در پیش‌بینی بروز CIN بودند. با این تفاوت که BUN دارای حساسیت بالاتر و ویژگی پایین‌تر است در حالی که eGFR ویژگی بالاتر و حساسیت کم تری را نشان داد.
استنتاج: در کنار فشار خون بالا و مصرف ARBs به‌عنوان مهم‌ترین ریسک فاکتورهای ابتلا بهCIN شناسایی شده در این مطالعه، شاهد عملکرد بهتر BUN نسبت به eGFR در پیشبینی بروز CIN بودیم. قدرت بالاتر BUN ممکن است متاثر از اندازه بزرگتر مقادیر آن و در نتیجه اثر کمتر خطاهای آزمایشگاهی بر روی آن ‏باشد.
متن کامل [PDF 336 kb]   (5308 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: رادیولوژی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb