دوره 29، شماره 180 - ( دی 1398 )                   جلد 29 شماره 180 صفحات 139-134 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghbanian S M, Sajadi Saravi S N, Cheraghmakani H, Nadi A. Prevalence of Headache in Patients with Multiple Sclerosis. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (180) :134-139
باغبانیان سیدمحمد، سجادی ساروی سیده نغمه، چراغمکانی حامد، نادی علی اصغر. شیوع انواع سردرد در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (180) :134-139

سابقه و هدف: مولتیپل اسکلروزیس (MS) از بیماریهای شایع نورولوژیک در بالغین جوان میباشد این مطالعه به منظور تعیین شیوع انواع سردرد در این بیماران انجام گرفته است.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی با روش نمونهگیری آسان از بیماران مبتلا به MS دچار سردرد همزمان مراجعهکننده به کلینیکهای اعصاب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1396 انجام شد. اطلاعات جمعآوری شده با SPSS نسخه 24 مورد آنالیز آماری قرار گرفت.
یافتهها: از 129 نفر بیمار مبتلا به MS با سابقه سردرد، 1/41 درصد دارای سردردهای میگرنی و 6/56 درصد دارای سردردهای تنشی بودند. 47 درصد مبتلایان از انواع شدید سردرد رنج میبردند که بیشترین میزان آن مربوط به سردردهای میگرنی بود. بین نوع عودکننده فروکشکننده MS و سردردهای تنشی و میگرنی ارتباط معنیداری وجود داشت(001/0=P). حدود نیمی از بیماران سابقه سردرد قبل از ابتلا به MS را ذکر نمیکردند و میان سردردهای میگرنی جدید و اورا ارتباطی یافت نشد(05/0<P).
استنتاج: بر اساس مطالعه حاضر سردردهای تنشی شایع ترین نوع سردرد در میان بیماران مبتلا به MS میباشد. در نوع عودکننده فروکشکنندهMS  شایعترین نوع سردرد میگرن بوده است. با توجه به اثرات نامطلوب سردرد برکیفیت زندگی، آگاهی از نوع شایع سردرد می تواند به درمان و بهبود کیفیت زندگی این بیماران کمک شایانی نماید.

واژه‌های کلیدی: مولتیپل اسکلروزیس، سردرد، میگرن، اورا