دوره 29، شماره 178 - ( آبان 1398 )                   جلد 29 شماره 178 صفحات 140-134 | برگشت به فهرست نسخه ها

Samiei S, Khadem M, Pourbabaki R, Ghazi-Khansari M, Shahtaheri S J. Protective Effect of Salvia officinalis Extract on Deltamethrin-induced Hepatotoxicity in Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (178) :134-140
سمیعی سجاد، خادم منیره، پوربابکی رضا، قاضی خوانساری محمود، شاه طاهری سید جمال الدین. بررسی اثر محافظتی عصاره گیاه سالویا (مریم گلی) بر روی سمیت کبدی ناشی از دلتامترین در مدل موش صحرایی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (178) :134-140

سابقه و هدف: دلتامترین یکی از مهمترین حشرهکشهای مورد استفاده در کشاورزی جهت کنترل آفت بوده و استرس اکسیداتیو یکی از مکانیسمهای سمیت این سم میباشد. برای مقابله با آسیبهای اکسیداتیو حاصل از مواد سمی، آنتیاکسیدانهای مختلفی مورد بررسی قرار گرفتهاند. در این مطالعه خاصیت آنتیاکسیدانی و حفاظتی عصاره سالویا در برابر سمیت دلتامترین بر روی کبد موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، 30 موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با حدود وزنی 200 تا 220 گرم به طور تصادفی به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروهبندی به صورت گروه 1) کنترل، گروه 2) مواجهه با سم دلتامترین mg/kg) 15)، گروه 3) مواجهه همزمان سم دلتامترین mg/kg) 15) و عصاره سالویا mg/kg) 100)، گروه 4) مواجهه همزمان سم دلتامترین mg/kg) 15) و عصاره سالویا mg/kg) 200)، گروه 5) مواجهه با عصاره سالویا
mg/kg) 100) صورت گرفت. پس از مواجهه به مدت 30 روز متوالی، بافت کبد موشها جهت ارزیابی سطوح مالوندیآلدهید و گلوتاتیون پراکسیداز و همچنین تغییرات هیستوپاتولوژی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: در این مطالعه مشخص شد که عصاره سالویا میتواند باعث کاهش چشمگیری در سطح مالوندیآلدهید، بهبود سطح فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش آسیب کبدی ناشی از سم دلتامترین شود.
استنتاج: با توجه به نقش آنتیاکسیدانی عصاره سالویا و کاهش اثرات سمی ناشی از سم دلتامترین، میتوان از عصاره سالویا به عنوان یک آنتیکسیدان قوی در جهت پیشگیری و بهبود اثرات ناشی از سم دلتامترین استفاده کرد.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای