دوره 29، شماره 181 - ( بهمن 1398 )                   جلد 29 شماره 181 صفحات 130-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahdavi S A, Javadian B, Barzegari S, Rahimi Esboei B, Moosazadeh M. Epidemiological Study and Geographical Distribution of Cutaneous Leishmaniasis in Golestan Province, 2014-2016. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 29 (181) :125-130
مهدوی سیف علی، جوادیان بهزاد، برزگری سعید، رحیمی اسبویی بهمن، موسی زاده محمود. بررسی اپیدمیولوژیکی و انتشار جغرافیایی بیماری لیشمانیوز پوستی در استان گلستان در طی سال های 95-1393. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (181) :125-130

سابقه و هدف: لیشمانیوز جلدی ﺑﻌﺪ از ﻣﺎﻻرﻳﺎ، دوﻣﻴﻦ ﺑﻴﻤﺎری گرمسیری ﻣﻬﻢ اﺳﺖ که در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران اندمیک میباشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیکی و انتشار جغرافیایی این بیماری در استان گلستان انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، بیماران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرهای مختلف استان گلستان با علائم لیشمانیوز جلدی در سالهای 1393 تا 1395 مورد مطالعه قرار گرفتند. از ﺣﺎﺷﻴﻪ ﺿﺎﻳﻌﺎت، دو ﻋﺪد ﮔﺴﺘﺮش ﻧﺎزک ﺗﻬﻴﻪ و ﺑﻪ روش ﮔﻴﻤﺴﺎ رﻧﮓآﻣﻴﺰی ﺷﺪﻧﺪ. ﺳﭙﺲ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻴﻜﺮوﺳﻜﻮپ نوری ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮارﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. برای آنالیز دادهها از نرمافزار SPSS ورژن 21 و آزمون آماری ANOVA استفاده شد.
یافتهها: از 1823 مورد، 1815 نفر (56/99 درصد) از نظر وجود آماستیگوت در نمونه زخم، مثبت گزارش شدند. بیشترین میزان بروز لیشمانیوز جلدی در فصل پاییز بود واز نظر سن، بیشترین شیوع آلودگی در کودکان زیر 9 سال گزارش شد. بررسی توزیع فضایی بیماری نشاندهنده وجود نقطه داغ در کلاله و مراوه تپه بود(05/0< P).
استنتاج: نتایج نشان میدهد که شیوع لیشمانیوز جلدی در مناطق روستایی استان گلستان بیشتر است. همچنین برخی مناطق آن مانند کلاله و مراوه تپه نیاز به توجه فوری در بخش پیشگیری دارند.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی