دوره 30، شماره 185 - ( خرداد 1399 )                   جلد 30 شماره 185 صفحات 148-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alipour S, Moazami V, Ahmadi F. Physicochemical Stability and In-vitro Efficacy of Aloe vera and Clobetasol Mouthwash. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (185) :143-148
علیپور شهره، معظمی وحید، احمدی فاطمه. بررسی پایداری فیزیکو شیمیایی و اثر بخشی برون تن دهان شویه ژل آلوئه ورا و کلوبتازول. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (185) :143-148

سابقه و هدف: زخم‌های مزمن دهان یکی از پرچالش‌ترین بیماری‌های التهابی محسوب می‌شوند. از میان کورتیکواستروییدها، کلوبتازول در شکل‌های دارویی مختلف نتایج درمانی قابل توجهی از خود نشان داده است. مطالعات بالینی مصرف ژل آلوئهورا را در بهبود کلی کیفیت زندگی این بیماران مفید دانسته است. لذا در مطالعه حاضر طراحی، بررسی پایداری و اثرات ضد قارچی دهان شویه حاوی ژل آلوئهورا و کلوبتازول مدنظر قرار گرفت.
مواد و روشها: ابتدا گیاه آلوئهورا استانداردسازی شد. آنالیز کلوبتازول با روش HPLC معتبرسازی شده انجام شد. فرمولاسیون دهانشویه‌ها با تغییر مقادیر اجزای جانبی تهیه شد و در روزهای اول و چهل و پنجم پس از ساخت، تست‌های کنترل کیفیت pH)، شفافیت، مقدار کلوبتازول( و کنترل میکروبی (تست ماده محافظ و محدودیت میکروبی) بر روی آن‌ها انجام شد. فراورده نهایی از لحاظ اثربخشی بر کاندیدا آلبیکنس ارزیابی شد و با دو دهانشویه گیاهی و شیمیایی موجود در بازار دارویی مقایسه شد.
یافتهها: صد میلی لیتر ژل گیــاه آلوئهورا حــاوی 36 میلیگـرم، ماده موثره گلوکومانان بود. تستهای پایداری فیزیکی، شیمیایی و میکروبی موید سلامت فراورده پس از 45 روز بود. فرمولاسیون منتخب حتی در رقتهای 1:10 و 1:100 اثرات بسیار قابل توجهی بر کاندیدا آلبیکنس از خود نشان داد.
استنتاج: با توجه به اثرات ضد التهابی آلوئه ورا، به نظر میرسد که فراورده حاضر علاوه بر التیام زخمهای دهانی بیماران، بتواند از ایجاد عفونتهای کاندیدیازیس ناشی از کاندیدا آلبیکنس نیز به خوبی جلوگیری کند.