دوره 29، شماره 179 - ( آذر 1398 )                   جلد 29 شماره 179 صفحات 64-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beigzadeh Z, Golbabaei F, Khadem M, Shahtaheri S J. Fabrication and Optimization of Molecularly Imprinted Nanofibers in Assessment of Occupational Exposure to 5-fluorouracil . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (179) :49-64
بیگ زاده زهرا، گلبابایی فریده، خادم منیره، شاه طاهری سید جمال الدین. ساخت و بهینه سازی نانوالیاف قالب مولکولی جهت کاربرد در ارزیابی مواجهه شغلی با داروی 5-فلورواوراسیل. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (179) :49-64

سابقه و هدف: گروهی از مواد شیمیایی که باعث بروز نگرانی در ارتباط با شاغلین بیمارستانی و داروسازی شدهاند، داروهای سیتوتوکسیک میباشند. بنابراین استفاده از روشهای حساس جهت ارزیابی مقادیر جزئی این داروها ضروری است. این مطالعه با هدف ساخت و بهینه سازی نانوالیاف قالب مولکولی جهت کاربرد به عنوان جاذب اختصاصی در ارزیابی مواجهه شغلی با داروی 5-فلورواوراسیل انجام شد.
مواد و روشها: ذرات پلیمر قالب مولکولی (MIP) با روش پلیمریزاسیون ترسیبی، سنتز و با استفاده از الکتروریسی درون نانوالیاف، کپسوله شدند. بهینه سازی پارامترهای الکتروریسی (مقدار MIP، ولتاژ الکتروریسی، فاصله نوک سوزن از کالکتور و نرخ جریان پلیمر) با استفاده از روش سطح پاسخ و با نرم افزار Exprimental design انجام گرفت. در مجموع، 22 آزمایش با توجه به طراحی آزمایش صورت گرفته انجام شد. قطر الیاف با استفاده از آنالیز عکسهای میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM) تعیین شد.کاربردپذیری نانوالیاف حاصل، در جذب 5- فلورواوراسیل برای ارزیابی مواجهه شغلی با  این دارو مورد سنجش قرار گرفت.
یافتهها: در این مطالعه، ذرات MIP با موفقیت درون نانوالیاف پلی اتیلن ترفتالات کپسوله شدند. فرایند بهینهسازی نشان داد که نانوالیاف قالب مولکولی با قطر nm 276/38 میتواند در شرایط 57 درصد وزنی MIP، ولتاژ kv 25،
فاصله
cm 13 و نرخ تزریق ml/h 55/0 به دست آید. بازدهی استخراج داروی 5-فلورواوراسیل توسط ممبران سنتز شده 34/0±2/97 حاصل شد.
استنتاج: مدلهای تجربی ارائه شده در این مطالعه، میتواند جهت انجام آزمایشات بعدی، به منظور ایجاد نانوالیاف قالب مولکولی یکنواخت برای جذب اختصاصی آلایندههای مختلف جهت پایش شغلی و محیطی بکار برده شوند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: نانوتکنولوژی