دوره 29، شماره 181 - ( بهمن 1398 )                   جلد 29 شماره 181 صفحات 112-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghanpour S, Pourzamani H R, Amin M M, Ebrahimpour K. Platinum-based Cytotoxic Drugs in Hospital Effluent, Iasfahan, Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 29 (181) :107-112
دهقانپور سمینه، پورزمانی حمید رضا، امین محمد مهدی، ابراهیم پور کریم. حضور داروهای شیمی درمانی سایتوتوکسیک با پایه پلاتین (PBCDs) در پساب بیمارستانی: مطالعه موردی در اصفهان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (181) :107-112

سابقه و هدف: شیمی درمانی با داروهای سایتوتوکسیک با پایه پلاتینیوم (PBCDs) یکی از پرکاربردترین روشها برای درمان انواع مختلف سرطان است. بخش قابل توجهی از این داروها از طریق ادرار بیماران دفع و همراه با پسابهای بیمارستانی وارد محیط زیست شده و اثرات مخربی را بر روی اکوسیستمهای مختلف به دنبال دارد.
مواد و روشها: از مجرای آدرم رو اصلی خروج پساب یک بیمارستان جامع سرطانی در شهر اصفهان به مدت یک هفته توسط دستگاه نمونهگیر خودکار، 7 نمونه ترکیبی 24 ساعته پساب تهیه و پس از آمادهسازی، مقادیر پلاتین آن به روش طیف سنجی پلاسمای جفت شده القایی (ICP-OES) تعیین شد. آمار مصرف داروهای PBCDs از داروخانه بیمارستان و نسخ پزشکان استخراج شد. نتایج بهدست آمده با آزمونهای آماری ANOVA و همبستگی پیرسون در سطح معنیداری (05/0 >P) مورد آنالیز قرار گرفت.
یافتهها: سالیانه حدود 47/366 گرم داروی PBCDs  در این بیمارستان تجویز شده و حداکثر غلظت پلاتین در پساب خروجی بیمارستان 857، حداقل آن 102 و میانگین آن 257 ± 5/482 نانوگرم در لیتر تعیین شد. غلظت پلاتین در پساب خروجی با میزان داروی تجویز شده برای بیماران در روز قبل رابطه معنیداری نشان داد (01/0 >P).
استنتاج: روزانه حدود 1گرم پلاتین از طریق پساب بیمارستان مورد نظر وارد محیط میشد. با توجه به شیوع قابل توجه سرطان در جامعه و ورود مطبهای شخصی به بحث شیمی درمانی، انتظار میرود که میزان آزادسازی پلاتین به محیط عدد قابل توجهی باشد که نیاز به مطالعات و بررسیهای بیشتر دارد.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست