دوره 22، شماره 93 - ( مهر 1391 )                   جلد 22 شماره 93 صفحات 10-2 | برگشت به فهرست نسخه ها

Honari N, Pourabolli I, Hakimi zadeh E, Shamsizadeh A, Amin F, Allatavakoli M. Effect of Vitex Agnus-Castus Extract on Learning and Memory in Ovariectomized Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (93) :2-10
هنری نجمه، پور ابولی ایران، حکیمی زاده الهام، شمسی زاده علی، امین فاطمه، الله توکلی محمد. بررسی اثر عصاره گیاه پنج انگشت (Vitex agnus castus) بر یادگیری و حافظه در موش های صحرایی اوارکتومی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (93) :2-10

چکیده:   (19868 مشاهده)
سابقه و هدف: یائسگی ناشی از توقف فعالیت تخمدان‌ها است و با اختلال حافظه و یادگیری همراه می‌باشد. مطالعات نشان می‌دهد که اختلال حافظه و یادگیری به دلیل کاهش سطح استروژن بعد از یائسگی می‌باشد که آن هم ناشی از دو خاصیت نروپروتکتیو و نروتروفیک استروژن می‌باشد. بنابراین درمان با استروژن باعث کاهش اختلال حافظه و یادگیری می‌شود و از آن‌جا که استروژن درمانی دارای عوارضی می‌باشد، مطالعه حاضر اثر گیاه پنج انگشت (Vitex agnus castu) با فیتواستروژن بالا را بر یادگیری و حافظه، در موش‌های اواریکتومی شده مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضر 42 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار((Wistar با وزن تقریبی 150 تا 200 گرم به شش گروه هفت تایی تقسیم شدند. گروه‌ها به ترتیب شامل کنترل، اواریکتومی، عصاره گیاه پنج انگشت با دوز g/kg80، عصاره گیاه پنج انگشت با دوز mg/kg8، استرادیول با دوز μg /kg40، ترکیب تاموکسیفن و عصاره گیاهی به ترتیب با دوز μg /kg100 و mg/kg 80 بودند. پس از بیهوشی برای ایجاد اوارکتومی، تخمدان در هر طرف از ناحیه شکمی جانبی با دستگاه کوتر به آهستگی جدا شد. بعد از گذشت سه ماه با دستگاه شاتل باکس، حافظه حیوان تعیین شد. یافته‌ها: در مقایسه با گروه اواریکتومی، گروه‌های کنترل، استرادیول با دوز μg /kg40، عصاره گیاه پنج انگشت در دوزهای mg/kg 80 و mg/kg 8، فاکتور STLr (مدت زمان تاخیر ورود حیوان با چهارپا به بخش تاریک در مرحله آزمون، Step-Through Latency) را افزایش و فاکتور TDC (مدت زمان ماندن حیوان با چهارپا در بخش تاریک، Time spent in Dark Compartment) را کاهش دادند. استروژن و عصاره گیاه در دوز mg/kg 80 تعداد شوک را نیز کاهش دادند. تجویز ترکیب گیاه و تاموکسیفن، از تأثیر آن جلوگیری کرد. استنتاج: عصاره گیاه پنج انگشت دارای اثری مشابه استروژن بوده و سبب بهبود اختلال یادگیری و حافظه ناشی از اواریکتومی، در موش ماده صحرایی می‌گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |