دوره 29، شماره 180 - ( دی 1398 )                   جلد 29 شماره 180 صفحات 35-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asgharian P, Heshmati Afshar F, Mohammadzadeh alamdari M, Mahmoodzadeh E, Hallaj-Nezhadi S. Antibacterial Activity of Different Extracts of Aerial Parts of Chondrilla juncea L, Ajuga comata Stapf, Nepeta ucrainica L, and Delphinium speciosum M.B. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (180) :24-35
اصغریان پرینا، حشمتی افشار فریبا، محمدزاده علمداری مسعود، محمودزاده الهه، حلاج نژادی سمیه. مطالعه اثرات ضد میکروبی عصاره های مختلف اندام های هوایی چهار گیاه Chondrilla juncea L, Ajuga comata Stapf, Nepeta ucrainica L, and Delphinium speciosum M.B. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (180) :24-35

سابقه و هدف: داروهای گیاهی به صورت روتین برای درمان بیماریهای عفونی استفاده میشده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی ویژگیهای ضد میکروبی گیاهان L Chondrilla juncea، Stapf Ajuga comata، Nepeta ucrainica L و Delphinium speciosum M.B میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه، فعالیت ضد میکروبی عصارههای ان هگزانی، دی کلرومتانی و متانولی گیاهان ذکر شده علیه میکروارگانیسمهای متفاوت با روش آگار دیسک دیفوزیون مطالعه شد. سپس عصارههای موثر با تکنیک VLC فراکسیونه شدند و با روش سریال دایلوشن MIC تعیین شد.
یافتهها: در این تست، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سوبتیلیس، حساسترین باکتریها بودند. در بین همه عصارهها، عصاره ان هگزانیM.B  Delphinium speciosum و عصاره دیکلرومتانی L Chondrilla juncea موثرترین عصارهها در برابر استافیلوکوکوس اورئوس (35 و33 میلیمتر) و باسیلوس سوبتیلیس (30 و 20 میلیمتر) به ترتیب بودند. سایر عصارهها اثر ضد میکروبی ازخود نشان ندادند. فراکسیونهای 10درصد و 20درصد حاصل از کروماتوگرافی مایع تحت خلا از عصاره انهگزانی D. speciosum با بیشترین اثر مهاری روی استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سوبتیلیس به ترتیب دارای MIC برابر با 500 و 250 میکروگرم/ میلیلیتر در مقابل باکتریهای مذکور بود.
استنتاج: عصاره انهگزانی و فراکسیونهای 10 درصد و 20 درصد حاصل از کروماتوگرافی مایع تحت خلا از عصاره انهگزانی گیاه M.B Delphinium speciosum نسبت به بقیه گیاهان مورد بررسی، دارای بیشترین اثرات مهاری روی سویههای مورد مطالعه بود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: گیاهان دارویی