دوره 30، شماره 187 - ( مرداد 1399 )                   جلد 30 شماره 187 صفحات 48-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdani Z, Mehrabanjoubani P, Biparva P, Rafiei A. Cytotoxicity Effect of Cold Atmospheric Plasma on Melanoma (B16-F10), Breast (MCF-7) and Lung (A549) Cancer Cell Lines Compared with Normal Cells. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (187) :38-48
یزدانی زهرا، مهربان جوبنی پویان، بیپروا پوریا، رفیعی علیرضا. تاثیر پلاسمای اتمسفری سرد در ممانعت از رشد و تکثیر رده های سلولی سرطان ملانوما B16-F10)، سرطان پستان (MCF-7)، سرطان ریه (A549) در مقایسه با سلول های نرمال. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (187) :38-48

سابقه و هدف: سرطان یکی از چالش‌های مهم سلامت در جهان می‌باشد. درمانهای رایج این بیماری عمدتا موفقیت‌آمیز نبوده و با عوارض جانبی متعددی همراه است. پلاسمای اتمسفری سرد (CAP) موضوع تحقیق جدیدی در درمان سرطان می‌باشد. این مطالعه باهدف ارزیابی تأثیر سمیت CAP بر مدل‌های سلولی سرطان‌های شایع در مقایسه با سلول‌های طبیعی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه، از دستگاه CAP گاز آرگون برای تیمار رده‌های سلولی سرطان‌های ملانومای موشی (B16-F10)، رده سرطانی انسانی پستان (MCF-7) و ریه انسانی (A549) در مقایسه با سلول‌های نرمال فیبروبلاست موشی (L929) و اپیتلیال تنفسی نامیرا شده انسانی (Beas) استفاده شد. برای هر رده سلولی نرمال و یا سرطانی، تیمارها به این صورت انجام شد: گروه بدون درمان، تحت درمان با CAP به مدت 20 ثانیه، 30 ثانیه و گروه آخر به مدت 40 ثانیه تحت تابش قرار گرفتند و مورفولوژی و قابلیت تکثیر سلول‌ها در فاصله زمانی 24 و 48 ساعت بعد از مواجهه با CAP ارزیابی شد.
یافتهها: درصد زنده ماندن سلول‌های سرطانی تیمارشده با  CAPبه‌طور معنی‌داری نسبت به سلول‌های تیمار نشده کاهش یافت. پس از 24 ساعت تیمار 30 ثانیه‌ای با CAP زنده‌مانی رده‌های سلولی A549 و MCF-7 به ترتیب به 9/33 و 5/49 درصد کاهش یافت. همچنین 40 ثانیه تیمار، باعث کاهش زنده‌مانی سلول‌های B16-F10 به 9/37 درصد شد، اما CAP سمیت ناچیزی بر سلول‌های L929 داشت. به علاوه تأثیر CAP تا حدود زیادی وابسته به زمان تأثیر است و سمیت آن از 24 به 48 ساعت افزایش می‌یابد.
استنتاج: مطالعه حاضر نشان داد تأثیر CAP بر سلول‌های سرطانی یک تأثیر انتخابی می‌باشد و وابسته به دوز تابش و مدت مواجهه سلول‌ها با ترکیبات تولیدشده توسط CAP است. می‌توان از CAP به علت سمیت فوق‌العاده بر سلول‌های سرطانی و انتخابپذیری بالا برای درمان سرطان استفاده کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بيولوژي