دوره 29، شماره 179 - ( آذر 1398 )                   جلد 29 شماره 179 صفحات 162-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Foroughi Z, Tahmasebi Limooni S, Ghiasi M. O-Index as a New Assessment Index for Citations. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (179) :153-162
فروغی زهرا، طهماسبی لیمونی صفیه، قیاسی میترا. شاخص O: شاخص جدید برای ارزیابی وضعیت استنادات. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (179) :153-162

سابقه و هدف: با توجه به نقاط قوت و ضعف وضعیت شاخصهای موجود علم سنجی، این مطالعه با هدف ارائه شاخص جدید علم سنجی برای ارزیابی برون‌داد علمی مجلات و دانشگاه ‌های علوم پزشکی ایران انجام پذیرفت.
مواد و روشها: این مطالعه اکتشافی- تحلیلی با رویکرد علم سنجی، در سال 1397 بر روی تولیدات علمی 108 مجله علوم پزشکی با نمایه اسکوپوس و 63 دانشگاه علوم پزشکی کشور انجام پذیرفت. به منظور گردآوری داده‌‌ها با استفاده از چک لیستی که در برگیرنده متغیر های علم سنجی است در پایگاه اسکوپوس جستجو گردید. معیار ورود داشتن حداقل 2 مقاله در پایگاه اسکوپوس و حداقل یک استناد دریافتی به مقالات بوده است. شاخص مورد محاسبه نسبت تعداد مقالات با استناد حداقل یک به استنادات صفر براساس مفهوم شاخصO است.
یافتهها: گزارش آماری استنادات نشان داد که میانگین شاخص h مجلات 06/14 و میانگین شاخصO مجلات ،
29/2 به دست آمده است.
در دانشگاه‌‌ها بالاترین میانگین شاخصO، 724/2، شاخص h، 8/85 و شاخص h5، 7/45 که متعلق به دانشگاه‌‌های تیپ یک است، بوده است و بین سه شاخص O، h ، h5 در سه تیپ دانشگاهی ارتباط معنا داری وجود داشت(000/0P=).
استنتاج: در مجموع شاخص o با شاخص h همبستگی دارد و میتواند در ارزیابی برون‌داد علمی دانشگاه ها و نشریات بسیار کارآمد بوده و مکمل سایر شاخصها باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: كتابداري و اطلاع رساني