دوره 30، شماره 185 - ( خرداد 1399 )                   جلد 30 شماره 185 صفحات 112-104 | برگشت به فهرست نسخه ها

masgarani A, zakariaie A, Hadadi kohsari A, Haghanifar S, Yazdani Charati J, Ebrahimi A. An Ex vivo Analysis of Apical Transportation in Root Canals Prepared with BT Race Rotary and Hand K-Flexofile by Cone Beam Computed Tomography. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (185) :104-112
مسگرانی عباس، ذکریایی آزاده، حدادی کوهساری اعظم، حقانی فر سینا، یزدانی چراتی جمشید، ابراهیمی ارمان. ارزیابی جابه‌جایی آپیکالی کانال‌های ریشه آماده سازی شده توسط فایل روتاری Bt Race و فایل دستی k flexo file با استفاده از توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (185) :104-112

سابقه و هدف: هدف از پاکسازی مکانیکی کانال ریشه، تمیز کردن دیوارههای کانال و ایجاد شکل مخروطی جهت تسهیل دسترسی، شستشوی موثر و پرکردگی همه فضای کانال ریشه میباشد. خطاهایی همانند جابجایی کانال ریشه بوسیله برداشت بیش از حد عاج از کانال ریشه ایجاد می شود.هدف از این مطالعه،بررسی جابجایی (transportation) کانال ریشه بوسیله فایل چرخشی BT Race و فایل دستی با توموگرافی کامپیوتری (CBCT) می باشد.
مواد و روشها: مطالعه از نوعEx-vivo و بر روی 54 عدد دندان مولر اول کشیده شده صورت پذیرفت. خمیدگی ریشه، به وسیله روش اشنایدر اندازهگیری شد. آمادهسازی در 2 گروه 27 تایی توسط فایل چرخشی و دستی انجام شد. قبل و بعد از پاکسازی کانالها، تصاویر CBCT تهیه شد. برای اندازه گیری مقدار جابجایی کانال از نرمافزار SPSS 18 استفاده شد.
یافتهها: اختلاف میانگین و انحراف معیار میزان جابجایی کانال بین 2 گروه در مقطع T1 (1 میلیمتری از فورامن اپیکال) برابر 16/0±24/0، در مقطع T2 (2 میلیمتری از فورامن اپیکال) برابر 13/0±19/0 و در مقطع T3 (3 میلیمتری از فورامن اپیکال) 12/0± 17/0 بود. میزان TD (Total Deviation) در این مطالعه 022/0 بهدست آمد. تفاوت دو فایل دستی و چرخشی در ایجاد جابهجایی در مقطع T1 با (51/0P=) و T3 با (57/0P=) تفاوت معنیداری نداشتند اما در مقطع T2 از لحاظ آماری معنیدار بود (027/0P=).
استنتاج: میانگین میزان جا بجایی کانال در 2 میلیمتری فورامن اپیکال توسط فایلهای دستی کمتر از فایلهای چرخشی است. سیستم چرخشی BT race و دستی K-Flexofile میتوانند انحنای کانال ریشه را حفظ کنند؛ بنابراین می‌توان از این سیستمها در کلینیک با کمترین جابهجایی اپیکالی استفاده نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: دندانپزشکی