دوره 32، شماره 213 - ( مهر 1401 )                   جلد 32 شماره 213 صفحات 149-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rohani S, Safizade K, Jahani M A, Mousavinasab N, Abdolahi F, Fakhraei F. Evaluating the Amount of Health Subsidy Provided for Inpatients of Different Socioeconomic Status in Governmental Hospitals, Babol 2018. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (213) :140-149
روحانی صمد، صفی‌زاده خدیجه، جهانی محمدعلی، موسوی نسب نورالدین، عبدالهی فاطمه، فخرایی فاطمه. میزان استفاده بیماران بستری طبقات مختلف اجتماعی و اقتصادی از یارانه سلامت در بیمارستان‌های دولتی شهرستان بابل در سال 1397. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (213) :140-149

سابقه و هدف: میزان دسترسی به خدمات سلامت و توزیع بهینه و عادلانه آنها در سطح کشور و بهویژه مناطق محروم، از اهداف بسیار مهم سیستم‌های سلامت است. هدف این مطالعه بررسی میزان استفاده از یارانه سلامت در طبقات مختلف اجتماعی و اقتصادی در بیمارستان‌های دولتی شهرستان بابل بود.
مواد و روشها: این مطالعه کاربردی بصورت مقطعی در بیمارستان‌های دولتی دانشگاه علوم پزشکی بابل درسال 1397 انجام شد. جامعه آماری شامل 700 نفراز بیماران مراجعه‌کننده به این بیمارستانها بود که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها چک لیست مبتنی بر صورتحساب مالی بیماران وپرسشنامه محقق ساخته بود. در نهایت داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 22 و استفاده از Mann Whitney test  و Kruskal Wallis test برای مقایسه مقادیر در گروه‌ها تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میزان یارانه بیماران دارای وضعیت اجتماعی متوسط از دو گروه خوب و ضعیف بیشتر بود. بیشترین تخفیف در پرداخت مربوط به طبقه اجتماعی خوب و سپس متوسط و ضعیف بود، اما این تفاوت‌ها به لحاظ آماری معنی‌دار نبودند (0/50>P). همچنین یارانه بیماران با وضعیت اقتصادی خوب (450000 تومان) بیشتر از بیماران با وضعیت اقتصادی پایین‌تر (430000 تومان) بود که از نظر آماری معنی‌دار بوده است (0/50>P).
استنتاج: یافتهها نشان داد استفاده بیماران از یارانه سلامت و تخفیف بیمارستانی متناسب با طبقه اجتماعی، اقتصادی آنان نبوده است و اغلب بیمارانی که از نظر این ویژگی‌ها شرایط بهتری داشتند، بهره بیشتری برده‌اند.