دوره 30، شماره 187 - ( مرداد 1399 )                   جلد 30 شماره 187 صفحات 106-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zazouli M A, Dehbandi R, Yazdani Charati J, Taheripour M. Heavy Metal Content in Cigarette and Hookah Tobacco in Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (187) :95-106
ززولی محمدعلی، دهبندی رضا، یزدانی چراتی جمشید، طاهری پور مهدی. بررسی میزان فلزات سنگین در تنباکوی سیگار و قلیان در ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (187) :95-106

سابقه و هدف: دریافت بیش از حد فلزات سنگین اثرات مضر بر سلامت دارد و استعمال دخانیات یکی از منابع مهم دریافت این عناصر می‌باشد. هدف از این تحقیق بررسی غلظت یازده فلز سنگین در تنباکوی انواع سیگار و قلیان پرمصرف در ایران می‌باشد.
مواد و روش‌‌ها: غلظت عناصر سنگین در 9 نوع سیگار و 4 نوع تنباکوی قلیان با استفاده از دستگاه پلاسمای جفت شده القایی- طیف نشر اتمی ICP-MS اندازه‌گیری شد. آنالیزهای آماری پیش‌آزمون شاپیرو ویلک و آزمون‌های تی‌تست مستقل، آنالیز واریانس (One-way-ANOVA) و آزمون تعقیبی توکی مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: منگنز و سلنیوم به ترتیب بیش‌ترین و کم‌ترین غلظت را در تنباکوی سیگار و قلیان دارا می‌باشند. نتایج آنالیز واریانس یک طرفه  نشان داد که اختلاف مقادیر عناصر منگنز، باریوم و آنتیموان در تنباکوهای سیگار معنی‌دار می‌باشند (05/0< P). در مجموع میانگین غلظت عناصر مورد مطالعه در تنباکوی سیگار بیش از تنباکوی قلیان بود. نتایج پس آزمون توکی و من- ویتنی نشان داد در میان تمامی نمونه‌های مورد مطالعه اعم از تنباکوی سیگار و قلیان، میانگین غلظت کلیه عناصر در هریک از دو گروه- تنباکوی سیگار و قلیان- فاقد اختلاف معنی‌د‌ار بودند (05/0> P).
استنتاج: نتایج حاکی از مقادیر بالایی از فلزات سنگین در تنباکوی سیگار و قلیان موجود در بازار ایران می‌باشد. لذا با توجه به مخاطرات متعدد و شناخته شده این عناصر بر سلامتی انسان، ضمن آموزش مردم درخصوص مخاطرات آن‌ها، ضرورت دارد مقررات سخت‌گیرانه‌تری جهت کاهش مصرف به‌عمل آید.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست