چکیده: (1904 مشاهده)
سابقه و هدف: نانوذرات در صنایع مختلف مانند صنایع الکترونیک، بهداشتی، دارویی، آرایشی و فرایندهای زیست محیطی مورد استفاده قرار میگیرند. بنابراین ارزیابی سمیت آنها در محیطهای آبی لازم به نظر میرسد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، سمیت حاد 6 نوع نانوذره پرمصرف تولیدی در ایران ( SiO2, Fe2O3, Al2O3, TiO2, ZnO, MgO) با استفاده از تست سمیت حاد برروی دافنیا مگنا، مطابق روش US-EPA با غلظتهای مختلف و در زمانهای متعدد مورد بررسی قرار گرفتند. غلظتکشنده 50 درصد (LC50) در فاصله اطمینان 95 درصد براساس روش سازمان حفاظت محیط زیست امریکا و استفاده از برنامه تجزیه و تحلیل Probit محاسبه شد.
یافتهها: نتایج به دست آمده نشان داد که بالاترین و کمترین غلظت کشنده 50 درصد (LC50) برای 6 نانوذره مورد مطالعه به ترتیب Al2O3> Fe2O3> SIO2> TiO2> MgO> ZnO بود. نانوذرات ZnO بالاترین میزان سمیت حاد و Al2O3 کمترین میزان سمیت حاد در بین نانوذرات ساخته شده ایرانی مطالعه شده بر روی دافنیا مگنا داشتند. در این مطالعه اثر تغییرات مورفولوژیکی در دستگاه گوارش دافنیا مگنا در 96 ساعت قرار گرفتن در معرض تماس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که نانوذرات باعث تغییر مورفولوژیکی در دستگاه گوارش آنها شده است.
استنتاج: با توجه به اینکه در مطالعه ما تمامی ویژگیهای نانوذرات مورد بررسی، با سایر مطالعات یکسان بود، میتوان نتیجه گرفت که از بین پارامترهای مختلف تاثیرگذار بر میزان سمیت نانوذرات، ترکیب شیمیایی و خلوص نانوذرات مهمترین عواملی هستند که میتوانند بر سمیت نانوذرات بررسی شده بر روی دافنیا مگنا تأثیرگذار باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
بهداشت محیط زیست