دوره 22، شماره 94 - ( آبان 1391 )                   جلد 22 شماره 94 صفحات 61-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sarvari F, Ebrahimi Atri A, Saeedi M, Khorshid Sokhangooy M. The Effect of Aquatic Exercise Program on Fatigue in Women with Multiple Sclerosis. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (94) :54-61
سروری فاطمه، ابراهیمی عطری احمد، سعیدی مرتضی، خورشید سخنگوی مریم. تأثیر برنامه تمرین در آب بر خستگی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (94) :54-61

سابقه و هدف: خستگی یکی از رایج‌ترین شکایات ناتوان‌کننده در بیماران مبتلا به (MS) است. طبق مطالعات اخیر 60 تا 90 درصد بیماران مبتلا به (MS) از خستگی بیش از اندازه رنج می‌برند. ماهیت خستگی مرتبط با (MS) کاملاً از خستگی طبیعی مجزا می‌باشد. درمان‌های تکمیلی از جمله فیزیوتراپی، یوگا و تمرین درمانی احتمالاً تأثیرات مثبتی بر کاهش خستگی دارند. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تأثیر برنامه تمرین درآب بر شدت خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود. مواد و روش‌ها: تحقیق حاضر شامل 26 زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزس 45- 25 سال با درجه EDSS بین 4-1 بودند که به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (12 نفر) و تجربی (14 نفر) قرار گرفتند. برنامه تمرین در آب شامل 8 هفته (3 جلسه در هفته) بود. از پرسشنامه سنجش شدت خستگی (FSS) جهت اندازه‌گیری خستگی در بیماران MS استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS16 و روش آزمون‌های t وابسته و t مستقل استفاده شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین نمرات شدت خستگی قبل و بعد از مداخله در گروه تجربی تفاوت معنی‌داری وجود داشت (05/0p<). همچنین میانگین نمرات پس آزمون شدت خستگی دوگروه کنترل و تجربی تفاوت معنی‌داری نشان داد (05/0< p) به طوری که میزان خستگی درگروه تجربی پس از دوره تمرینی به طور بارزی نسبت به گروه کنترل کاهش یافت. استنتاج: تمرین درآب، می‌تواند باعث کاهش شدت خستگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شود.