دوره 30، شماره 188 - ( شهریور 1399 )                   جلد 30 شماره 188 صفحات 61-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

nikraftar B, Basiri Moghadam M, Mojalli M. Comparing the Effect of Aromatherapy with Salvia officinalis and Topical Lidocaine Gel on Pain Intensity During Insertion of Vascular Catheters in Hemodialysis Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (188) :53-61
نیک رفتار بهاره، بصیری مقدم مهدی، مجلی محمد. مقایسه تأثیر رایحه‌درمانی با مریم‌گلی و ژل لیدوکائین موضعی بر شدت درد ناشی از ورود کاتترهای عروقی در بیماران تحت همودیالیز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (188) :53-61

سابقه و هدف: یکی از درمان‌های رایج در مراحل انتهایی نارسایی کلیه، همودیالیز است و ورود مکرر سوزن‌های عروقی درد قابل ملاحظه‌ای برای بیمار فراهم می‌کند. برای کاهش درد از ژل لیدوکائین موضعی و رایحه درمانی به عنوان طب مکمل استفاده میشود. از آنجاییکه رایحه درمانی در مقایسه با دارودرمانی عوارض کمتری دارد، پژوهش حاضر با عنوان مقایسه تأثیر رایحه‌درمانی با مریم‌گلی و ژل لیدوکائین موضعی بر شدت درد ناشی از ورود سوزن‌های عروقی در بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی قبل و بعد بود. نمونه‌گیری به روش دردسترس بر روی 23 بیمار تحت همودیالیز به ‌صورت خود شاهد در 3 مرحله قبل از مداخله، مداخله با ژل لیدوکائین 2 درصد (2 میلیلیتر یا 2 گرم) در فضایی به وسعت 5 سانتی‌متر مربع روی محل فیستول و مداخله با 3 قطره از رایحه 10 درصد عصاره برگ مریم‌گلی انجام شد. شدت درد با مقیاس دیداری درد اندازه‌گیری و داده‌ها با نرم‌افزار آماری 5/14 SPSS و آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه‌گیریهای مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میانگین شدت درد بدون مداخله 28/1±09/6 و بعد از استفاده از ژل لیدوکائین موضعی 36/2±30/4 و بعد استفاده از رایحه مریم‌گلی 98/1±13/4 بود. آزمون تعقیبی حداقل اختلاف معنی دار نشان داد که میانگین شدت درد بدون مداخله با مرحله استفاده از لیدوکائین و رایحه مریم‌گلی تفاوت معنی‌داری داشت(001/0P<). تفاوت معنی‌داری از نظر میانگین شدت درد بین مرحله استفاده لیدوکائین و رایحه مریم‌گلی وجود نداشت(7/0P=).
استنتاج: رایحه مریم‌گلی می‌تواند به اندازه ژل لیدوکائین در کاهش درد موثر باشد و به عنوان راهکاری در کاهش درد قبل از ورود سوزن در همودیالیز پیشنهاد می شود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پرستاری