دوره 30، شماره 187 - ( مرداد 1399 )                   جلد 30 شماره 187 صفحات 116-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Eghrari M, Sharifian Sani M, Mohaqeqi Kamal S H, Ghaedamini Harouni G, Zanjari N, Ahmadi S. Food Insecurity among Elderly in Tehran: Prevalence, Risk and Protective Factors. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (187) :107-116
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-14598-fa.html
اقراری مینا، شریفیان ثانی مریم، محققی کمال سید حسین، قائد امینی هارونی غلامرضا، زنجری نسیبه، احمدی سینا. ناامنی غذایی در بین سالمندان شهر تهران: شیوع، عوامل خطر و محافظتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (187) :107-116

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-14598-fa.html


چکیده:   (1531 مشاهده)
 سابقه و هدف: ناامنی غذایی یک مشکل عمده سلامتی برای تمامی سنین، مخصوصاً سالمندان کشورهای در حال توسعه محسوب میشود. هدف پژوهش حاضر، بررسی شیوع، عوامل خطر و محافظتی ناامنی غذایی شدید خانوار در بین سالمندان شهر تهران میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 384 سالمند 60 سال و بالاتر از پنج پهنه اقتصادی- اجتماعی مختلف شهر تهران به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای در سال 1398 انتخاب شدند. وضعیت امنیت غذایی با استفاده از پرسشنامه استاندارد ناامنی غذایی HFIAS بررسی شد. دادهها با استفاده ازتحلیل رگرسیون لاجستیک ساده و چندگانه در نرمافزار SPSS تحلیل شد.
یافتهها: 8/37 درصد از سالمندان دارای امنیت غذایی کامل، 1/24 درصد ناامنی غذایی خفیف، 7/22 درصد ناامنی غذایی متوسط و 2/15 درصد ناامنی غذایی شدید می‌باشند. فعالیت فیزیکی ناکافی (57/25- 96/2 95 درصد CI، 7/8= OR تحصیلات پایین (64/24- 54/1: 95 درصد CI، 15/6= OR)، درآمد ناکافی (67/11- 71/2: 95 درصد CI، 63/5= OR)، سرمایه اجتماعی پائین (03/9- 09/1: 95 درصد CI، 13/3= OR)، ابتلا به بیماری‌های دهان و دندان (17/6- 02/1: 95 درصد CI، 51/2= OR) و مرد بودن (11/4- 89/0: 95 درصد، 92/1= OR) از عوامل خطر و داشتن فرزندان بیش‌تر (36/1- 04/0: 95 درصد، 26/0= OR) عامل محافظتی ناامنی شدید غذایی در بین سالمندان بود. تعیین‌کننده‌های وارد شده به مدل مجموعاٌ بین 2/44 درصد و 3/60 درصد از واریانس متغیر پیامد را توضیح می‌دهند.
استنتاج: تنها یک سوم از سالمندان از امنیت غذایی کافی برخوردار بودند. یافتههای این مطالعه در زمینه عوامل خطر و محافظتی ناامنی غذایی میتواند در طراحی و اجرای مداخلات زودهنگام تامین امنیت غذایی سالمندان موثر باشد.
واژه‌های کلیدی: غذا، سالمند، عوامل خطر، عوامل محافظتی
متن کامل [PDF 467 kb]   (712 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: تغذيه

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb