Eghrari M, Sharifian Sani M, Mohaqeqi Kamal S H, Ghaedamini Harouni G, Zanjari N, Ahmadi S. Food Insecurity among Elderly in Tehran: Prevalence, Risk and Protective Factors. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (187) :107-116
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-14598-fa.html
اقراری مینا، شریفیان ثانی مریم، محققی کمال سید حسین، قائد امینی هارونی غلامرضا، زنجری نسیبه، احمدی سینا. ناامنی غذایی در بین سالمندان شهر تهران:
شیوع، عوامل خطر و محافظتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (187) :107-116
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-14598-fa.html
چکیده: (1531 مشاهده)
سابقه و هدف: ناامنی غذایی یک مشکل عمده سلامتی برای تمامی سنین، مخصوصاً سالمندان کشورهای در حال توسعه محسوب میشود. هدف پژوهش حاضر، بررسی شیوع، عوامل خطر و محافظتی ناامنی غذایی شدید خانوار در بین سالمندان شهر تهران میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 384 سالمند 60 سال و بالاتر از پنج پهنه اقتصادی- اجتماعی مختلف شهر تهران به روش نمونهگیری چند مرحلهای در سال 1398 انتخاب شدند. وضعیت امنیت غذایی با استفاده از پرسشنامه استاندارد ناامنی غذایی HFIAS بررسی شد. دادهها با استفاده ازتحلیل رگرسیون لاجستیک ساده و چندگانه در نرمافزار SPSS تحلیل شد.
یافتهها: 8/37 درصد از سالمندان دارای امنیت غذایی کامل، 1/24 درصد ناامنی غذایی خفیف، 7/22 درصد ناامنی غذایی متوسط و 2/15 درصد ناامنی غذایی شدید میباشند. فعالیت فیزیکی ناکافی (57/25- 96/2 95 درصد CI، 7/8= OR)، تحصیلات پایین (64/24- 54/1: 95 درصد CI، 15/6= OR)، درآمد ناکافی (67/11- 71/2: 95 درصد CI، 63/5= OR)، سرمایه اجتماعی پائین (03/9- 09/1: 95 درصد CI، 13/3= OR)، ابتلا به بیماریهای دهان و دندان (17/6- 02/1: 95 درصد CI، 51/2= OR) و مرد بودن (11/4- 89/0: 95 درصد، 92/1= OR) از عوامل خطر و داشتن فرزندان بیشتر (36/1- 04/0: 95 درصد، 26/0= OR) عامل محافظتی ناامنی شدید غذایی در بین سالمندان بود. تعیینکنندههای وارد شده به مدل مجموعاٌ بین 2/44 درصد و 3/60 درصد از واریانس متغیر پیامد را توضیح میدهند.
استنتاج: تنها یک سوم از سالمندان از امنیت غذایی کافی برخوردار بودند. یافتههای این مطالعه در زمینه عوامل خطر و محافظتی ناامنی غذایی میتواند در طراحی و اجرای مداخلات زودهنگام تامین امنیت غذایی سالمندان موثر باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
تغذيه