دوره 30، شماره 191 - ( آذر 1399 )                   جلد 30 شماره 191 صفحات 95-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohseni-Bandpey A, Nasseri M, Rafiei M, Eslamizadeh M, Hashempour Y. Impact of Climate Change on Organic Carbon Removal Efficiency in Jajrood Catchment: From Dam to Water Treatment Plant. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (191) :81-95
محسنی بندپی انوشیروان، ناصری محسن، رفیعی محمد، اسلامی زاده محسن، هاشم پور یلدا. بررسی اثر تغییر اقلیم بر راندمان حذف مواد آلی کربنی در حوضه آبریز جاجرود: از سد تا تصفیه خانه آب. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (191) :81-95

سابقه و هدف: با توجه به این که رودخانه جاجرود یکی از رودخانههای مهم تأمینکننده آب شرب شهر تهران است، ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر خصوصیات کمی و کیفی آن از اهمیت فراوانی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی اثر تغییر اقلیم بر راندمان حذف مواد آلی کربنی در حوضه آبریز جاجرود انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، مدل گردش عمومی CanESM2 و مدل ریز مقیاس‌سازی SDSM و مدل HYMOD به ترتیب برای شبیه‌سازی داده‌‌های اقلیمی و میزان رواناب در حوضه جاجرود مورد استفاده قرار گرفتند. اثر سناریوهای تغییر اقلیمی RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 برای دوره 2006 تا 2050 شبیه‌سازی شدند. به منظور مدل‌سازی داده‌های کیفی از مدل رگرسیون گام‌به‌گام (STWR) و رگرسیون خطی (LM) در محیط نرم ‌افزار MATLAB استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که دمای این حوضه در افق آینده حدود 25/2 درجه سانتی‌گراد نسبت به دوره پایه گرمتر میشود. میزان بارش و رواناب نیز در کل حوضه آبریز جاجرود به ترتیب به میزان 10 میلیمتر و 93 درصد و غلظت کربن آلی کل ورودی به تصفیه‌خانه حدود 3 برابر افزایش خواهد یافت که سبب افزایش بارگذاری کربن در واحدهای مختلف تصفیه‌خانه خواهد شد.
استنتاج: افزایش بارندگی از طریق شستشوی زمینهای کشاورزی بالا دست و افزایش دما از طریق افزایش فعل‌وانفعالات زیستی از عوامل بدتر شدن کیفیت آب ورودی به سد و افزایش کربن آلی ورودی به تصفیه‌خانه هستند. از طرف دیگر تصفیه‌خانه آب تهران پارس با راندمان فعلی استانداردهای آب آشامیدنی را از نظر کربنآلی تأمین نخواهد کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست